Postiženi filmem. Začíná festival pro všechny s Mental Power

Rozhovor s Terezou Voříškovou, Patrikem Henelem a Davidem Sychrou (zdroj: ČT24)

Zažij a pochopíš, vyzývají organizátoři festivalu Mental Power každého, aby se připojil k této poměrně ojedinělé filmové přehlídce. Koná se podvanácté, vznikla se záměrem vytvořit plnohodnotný filmový festival pro lidi s mentálním a kombinovaným handicapem. Ti také v soutěžních snímcích účinkují. Letošní ročník se koná 8. a 9. června v Praze.

Ke známým osobnostem, které Mental Power svým přispěním i tváří podporují, patří například herci Vojtěch Kotek a Tereza Voříšková. „Když jsem do toho natvrdo vstupovala, myslela jsem si, že tak během dvou dnů seženu nějakého dlouhodobého sponzora a pak rozjedu takovou odnož pod Mental Power Festivalem a budu se věnovat rodičům,“ podělila se o své původní představy herečka. 

„Realita je taková, že po dvou letech pořád nemám sponzora a začínám být charitativní loktařka. Jsem v tom celým srdcem. Podařilo se nám dostat festival do povědomí, ale abych byla upřímná, s financemi je to hodně náročné,“ nezastírá, že peněžní podpora se pro festival shání obtížně.

Peníze chybí, filmy ne

Podle jednoho ze zakladatelů a prezidentů festivalu Patrika Henela sice možná Mental Power chybí finanční prostředky, ale ne filmy. První snímek přitom natočil Henel se spoluorganizátorem přehlídky Davidem Sychrou jen jako dárek pro klienty chráněné dílny Svatý Prokop u červeného javoru. Že by se jejich počin stal základem samostatné přehlídky, na to prý tenkrát rozhodně nepomysleli.

Přesto má Mental Power letos za sebou třináct let existence, za tu dobu si získal už své jméno „I díky lobbingu v Česku i zahraničí u organizací, které pracují s lidmi s tímto postižením, aby filmy točily, protože je to dobré i z terapeutického hlediska,“ podotýká Henel.

Každý rok se tak do soutěže dostane zhruba dvacítka titulů. Všechny jsou hrané a ve všech účinkují (ne)herci s mentálním či kombinovaným postižením. Dokumenty se promítají v nesoutěžní kategorii. 

Letošní program je dvoudenní. Začíná v pátek 8. června odpoledne plavbou na historickém parníku. „Poplujeme do Davle, kde bude velký koncert, a pak poplujeme zase zpátky. Zároveň promítneme všechny filmy, v podpalubí budou dvě kina, na palubě párty. V sobotu 9. června se pak uskuteční galavečer v Divadle Palace,“ pozval na dvanáctý ročník Patrik Henel.