„Co jsi zač?“ Filmový Hastrman se vynořil s novým trailerem

Trailer: Hastrman (zdroj: První veřejnoprávní)

Režisér Ondřej Havelka dotočil svůj první celovečerní film. Pro svůj debut si nevybral příběh z prvorepublikových časů, s nimiž je především spojován jako hudebník, ale román Miloše Urbana. Romantický thriller Hastrman vznikl na motivy této knihy. S předstihem snímek přibližuje nový trailer.

Je to film o lásce. A jak známo, láska může být nádherná, vzrušující, ale také trýznivá a přinášející běsy do duše. Obě tyto polohy ve filmu budou. Není to ale pohádka.
Ondřej Havelka
režisér a spoluscenárista filmu

Urban Hastrmana vydal v roce 2001, obdržel za něj cenu Magnesia Litera pro nejlepší prózu. Příběh o lásce vodníka k venkovské dívce popisuje Havelka také jako ironický příběh o láskou poblázněném aristokratovi. Mezi lidmi hastrman totiž vystupuje jako baron de Caus.

Jeho představitele našel v herci Karlu Dobrém. Jeho milou hraje Simona Zmrzlá z Divadla Husa na provázku. „Katynka je nespoutaná a nezávislá, dnes by se dalo říct, že je na svou dobu emancipovaná. To je na této hrdince zajímavé a mně rozhodně blízké. Z dnešního pohledu je to úplně normální dívka, která ví, co chce a za tím si i jde,“ říká o hastrmanově osudové dívce. 

Naplňuje ho netušeným štěstím, ale i stravující vášní, což v něm vyvolává běsy, zda je víc zvířetem v člověku, nebo člověkem ve zvířeti. Jiří Lábus, jehož diváci uvidí v roli baronova sluhy, přirovnává filmové zpracování Urbanova románu k tvorbě Františka Vláčila.

Ondřej Havelka o filmu Hastrman (zdroj: ČT24)

„Přesvědčilo mě, že takový žánr tu léta ve filmu nebyl. Přemýšlím o podobném filmu, možná Vláčilova Ďáblova past,“ vidí podobnost s baladou z počátku šedesátých let. Příběh svobodomyslného mlynáře byl shodou okolností také adaptací literární předlohy, románu Alfréda Technika.

Do kin se Hastrman, který vznikl v koprodukci České televize, dostane 19. dubna.