Budoucnost patří ženám. Na festivalu Future Gate zvládnou Sexmisi i Terminátora

Future Gate se otvírá sci-fi filmům (zdroj: ČT24)

Nové technologie a neznámé formy života lze prozkoumat na festivalu Future Gate. Do konce víkendu se koná v Praze, poté se přesune do dalších měst. Přehlídka sci-fi filmů nabízí klasiku tohoto žánru, jako je Terminátor nebo Pátý element, ale i nejnovější počiny. Například příběh o vesmírné misi na stanici Saljut 7.

Polským příspěvkem v programu je kultovní komedie Sexmise, k novějším titulům z tamní kinematografie patří Muž s magickou krabičkou. Ústřední postavy – uklízeč trpící výpadkem paměti a žena z vyšší společnosti – se do sebe zamilují na první pohled. Znělo by to jako začátek romantické komedie, kdyby se neodehrávala v roce 2030 a hlavní hrdina se prostřednictvím obstarožního rádia omylem nezasekl v komunistickém Polsku. 

Do dob socialismu se vrací i ruský snímek Saljut-7. Vypráví o skutečné misi sovětských kosmonautů, kteří v roce 1985 odletěli po tříměsíčním tréninku do vesmíru, aby opravili neovladatelnou orbitální stanici a zabránili jejímu pádu na Zemi.

Ženy a brouci

Tématem pátého ročníku jsou ženy, které se podle pořadatelů dokáží klidně postarat nejen samy o sebe, ale i o celou galaxii. Festival chce vzdát hold těm skutečným i fiktivním. Více než čtvrtstoletí po premiéře se tak do kina vrátí například samoživitelka Sarah Connorová, aby bojovala proti Terminátorovi. 

V programu se objeví i „praktické“ sci-fi, třeba dokument Brouci o budoucích možnostech lidských jídelníčků nebo snímek Amatéři ve vesmíru, který ukáže, jak si vyrobit vlastní raketu bez potřebných miliard. Českou kinematografii zastupuje restaurovaný Vynález zkázy, který Karel Zeman natočil před šedesáti lety na motivy románu Julese Verna.

Návštěvníci festivalu si mohou také poslechnout melodie ze sci-fi filmů nebo zajít na promítací maraton seriálu Kosmo. V různých obměnách se Future Gate, tedy brána do budoucnosti, otevře ještě v únoru i v Brně, v březnu v Ostravě a Plzni a na jeden den 7. dubna také v Šumperku.