Filmová upoutávka týdne: Tom Cruise se pošesté odvážil přijmout Mission: Impossible

Po třech letech se Tom Cruise vrátí jako Ethan Hunt s další nemožnou misí. U série přitom poprvé zůstává stejný režisér jako minule. Christopher McQuarrie, který se v minulosti v Hollywoodu pohyboval hlavně jako scenárista, se tak osvědčil a podle první upoutávky na šestý díl Mission: Impossible s podtitulem Fallout dovolil Cruisovi provést dalších pár kaskadérských kousků. Do českých kin film přijde v srpnu.

Série Mission: Impossible doprovází filmové diváky už dvaadvacet let a pro studio Paramount slouží jako solidní zdroj příjmů. Byť nikdy Mission: Impossible v celosvětových tržbách nepřekonala miliardu, v USA se běžně pohybuje kolem dvou set milionů a poslední dva díly celosvětově utržily téměř sedm set milionů. I to může být důvod, proč se točí další díly a bude se nejspíš pokračovat, dokud bude Tom Cruise, hlavní hvězda série, v dostatečné kondici.

Právě jeho fyzické výkony a reálné kaskadérské kousky provází sérii po celou dobu a od každého následujícího dílu se očekává, s čím filmaři přijdou a s čím se vymezí vůči sílící roli digitálních triků v kinematografii. Ve čtvrtém díle se například lezlo po nejvyšším mrakodrapu světa Burdž Chalífa, v minulém dílu se Cruise snažil udržet na startujícím letadle.

Záběr z filmu Mission: Impossible - Fallout
Zdroj: ČTK/ZUMA/Paramount Pictures

První upoutávka na pokračování nazvané Fallout na tato očekávání přímo naráží a nabízí sled momentů, ve kterých se z Cruise opět stal kaskadér – ať už jde o skákání mezi budovy, lezení po skále, nebo let s helikoptérou.

Dvakrát se stejným režisérem

Zatímco dosud Cruise na každém pokračování spolupracoval s jiným režisérem (po Brianu De Palmovi přišli John Woo, J. J. Abrams a Brad Bird), tentokrát se poprvé vrací režisér minulého dílu – Christopher McQuarrie. Ten byl přitom donedávna hlavně scenáristou. Jeho jméno se objevovalo často u filmů Bryana Singera (Obvyklí podezřelí, Valkýra, Jack a obři).

Jednu zkušenost s režií udělal už v roce 2000 s filmem Únosci, na dlouhou dobu ale byla jediná. Teprve v roce 2012 opět režíroval, a to adaptaci literární předlohy s Jackem Reacherem, kterého ztvárnil právě Cruise. O tři roky později pak společně vytvořili pátou Mission: Impossible s podtitulem Národ grázlů.

obrázek
Zdroj: ČT24

McQuarrie ale není jediný, kdo je zpět. Vrací se i velká část Huntových kolegů z minulých dobrodružství – ať už je to Simon Pegg jako Benji, nebo Ving Rhames jako Luther. A zatímco mimo tentokrát zůstal Jeremy Renner, který neměl čas kvůli závazkům v rámci komiksových filmů Marvelu, od minulého dílu naopak u série setrvala Rebecca Fergusonová, která ztvárnila záhadnou Ilsu Faust. Na čí straně bude tentokrát, na to upoutávka nedává jednoznačnou odpověď.

Naopak trailer potvrzuje, že se objeví Michelle Monaghanová jako Julia, která měla velkou roli ve třetím díle jako manželka Ethana Hunta. Je zřejmé, že série nechce být sledem uzavřených epizod, ale pokouší se o vzájemnou provázanost. Novou posilou je pak Henry Cavill, který se proslavil hlavně jako novodobý představitel Supermana. Jako soupeř by pro Hunta mohl být silná výzva.