Filmová upoutávka týdne: Soderberghovi k natočení filmu postačí mobilní telefon

Stephen Soderbergh, režisér filmů jako Sex, lži a video, Dannyho parťáci nebo Bez kalhot, dál zůstává u filmové produkce, přestože před pěti lety oznámil konec. Důvodem pro setrvání je tentokrát film Unsane, který celý natočil pomocí iPhonu, což označil za budoucnost filmařiny.

V roce 2013 Soderbergh prohlásil, že končí s prací na celovečerních filmech. Jenomže taková rozhodnutí nemívají příliš dlouhého trvání, a tak i Soderbergh svůj závazek porušil. Už loni do kin uvedl kriminální komedii Loganovi parťáci, letos je to thriller a horor Unsane. V něm dívka, která je obětí stalkera, hledá pomoc u úřadů, ale místo toho se ocitá proti své vůli na uzavřeném psychiatrickém oddělení a ztrácí jistotu, co je skutečné a co ne.

Steven Soderbergh
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Soderbergh, který u svých děl často figuruje také jako scenárista, kameraman nebo střihač, rád experimentuje. Dal to najevo aktuálním televizním seriálem Mozaika, k němuž byla nejprve spuštěna aplikace, v níž mohli diváci sledovat rozvětvený příběh z různých perspektiv, a teprve později ho vysílala televize tak, jak ho sestříhal do finální podoby Soderbergh. Film Unsane je v tomhle ohledu tradičnější, ale ne co do použité techniky.

Celý film totiž Soderbergh natočil pouze pomocí mobilního telefonu. Postup si pochvaluje jako budoucnost filmařské branže. „Kdo film uvidí bez toho, aby znal pozadí produkce, nebude tušit, že to bylo natočeno na telefon,“ prohlásil na filmovém festivalu Sundance. Vnímá to jako potenciálně jeden z nejvíce osvobozujících zážitků, jaké kdy jako tvůrce zažil.

Z královského paláce na psychiatrii

Do hlavní role byla obsazena Claire Foyová, britská herečka, která si zatím vydobyla pozornost na poli televizní tvorby. Za ztvárnění mladé verze královny Alžběty II. v seriálu The Crown si dokonce vysloužila ocenění na Zlatých glóbech.

Claire Foyová
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Rok 2018 by ale pro ni mohl být přelomový i na poli celovečerních filmů. Zatím má za sebou účinkování ve filmech jako Hon na čarodějnice s Nicolasem Cagem nebo knižní adaptaci Vampire Academy. Teprve loni měla větší příležitost s životopisným snímek Nádech pro lásku, kde v režii Andyho Serkise vytvořila dvojici s Andrewem Garfieldem.

Vedle Soderberghova thrilleru se letos také objeví v novém filmu Damiena Chazella, jehož poslední film La La Land málem zvítězil na Oscarech. Foyová se stane také třetí představitelkou Lisbeth Salanderové v adaptaci Dívky v pavoučí síti z populární knižní série Milénium. Po skandinávské verzi základní trilogie od spisovatele Stiega Larssona a americké adaptaci prvního dílu v podání Davida Finchera se tak do kin dostane i čtvrtá kniha, kterou už ale napsal David Lagercrantz.