Revival aneb mládí je pryč, ale rocker nikdy neumírá

Karlovy Vary – Dnes večer má ve Varech světovou premiéru film Alice Nellis Revival. Snímek pojednávající o nekalých praktikách showbyznysu, přátelství, lásce k hudbě i všudypřítomné smrti lze označit za hořkosladkou komedii. Režisérka, která k filmu napsala také scénář, ve svém díle nabídla oceán komických situací, ale také spoustu námětů k přemýšlení o smyslu života a nejen o něm.

Základní osa příběhu se točí kolem čtveřice muzikantů, jejichž skupina Smoke, označovaná za československé Beatles, se v roce 1972 z neznámých příčin rozpadla a jejichž nesporný talent poté upadl do zapomnění. Teď se všichni společně jako bájní mušketýři snaží zašlou slávu kapely obnovit. Každého k tomu však vedou jiné důvody, o které se ani staří kamarádi mezi s sebou nehodlají dělit.

„Mně se na tom líbí, že každá postava má vlastní osud a navzájem se to proplétá, to je vzácné. Nejde vlastně o jeden příběh, ale několik příběhů, které se navzájem doplňují a krásně na sebe spolupůsobí,“ upozornil Bolek Polívka, který si v Revivalu zahrál jednoho ze čtveřice znovuobjevených muzikantů.

Role dalších tří rockerů ztvárnili Karel Heřmánek, Miroslav Krobot a Marián Geišberg, jehož slovenština ve filmu připomíná doby, kdy ještě Češi a Slováci žili na území jediného státu, a dojemně připomíná, co všechno se během jednoho lidského života může změnit.

Život na pódiu a za ním

Film diváky zve na exkurzi do různých podob vztahů, ať již přátelských, či rodinných, ale také s nadsázkou a úsměvem ukazuje odvrácenou stránku showbyznysu, kde ke zrodu hvězdy stačí jen trocha peněz a zajímavá story, která přitáhne pozornost bulvárních médií. Nevěra je ohraná, tak proč by onou senzací nemohla být třeba smrt?

Z některých plánů, které se před diváky rozehrávají, až mrazí. Vedle toho ale scénář přetéká řadou vtipných situací a rozhovorů, které vykouzlí na tváři nejednoho diváka pobavený úsměv. Jejich komika často tkví v detailu, a jak sama Alice Nellis přiznala, někdy ani nebyly plánované. Zářným příkladem je scéna, kdy uvaděčka na koncertě v Hořovicích uvede místo kapely Smoke skupinu Smokie. „To byl omyl. Herečka se spletla. Já jsem se ale neubránila tomu to do filmu dát. Mrzelo mě, že jsem to nevymyslela já,“ prozradila Nellis.

Podobnost názvu filmové kapely s britskou rockovou legendou Smokie je přitom čistě náhodná. „My jsme hledali slovo, které je mezinárodní, ale které dává smysl. Hlavní protagonisté prožili mladí zahaleni kouřem a zároveň je to z mých filmů ten, ve kterém se nejvíc kouří. Žádné velké diskuse nad názvem se nekonaly,“ přiblížila vznik pojmenování skupiny Nellis.

Jediné, co Revival až trochu kýčovitě staví na odiv, jsou sponzoři. Reklama sice z filmu nečiší tak okatě, jako tomu bylo například v Rafťácích, dnes již obecně považovaných za baštu neomalené reklamy, přesto ji ale nelze přehlédnout. Na stole se třeba s patřičným bouchnutím jasně říkajícím „teď si, diváku, všimni“ objeví láhev whisky. A do zblbnutí hrdinové filmu opakují divákům název pražského klubu, v němž se má konat velký comeback rockové skupiny. Jak říká jedno tisíckrát omleté přísloví: opakování je holt matka moudrosti.

Jeden z prvních počinů Filmového centra ČT

Revivalu pomohla na svět mimo jiné i Česká televize. Byl to jeden z prvních filmů, na jejichž vzniku se podílelo Filmové centrum ČT, které letos na karlovarském festivalu oslavilo svoje první narozeniny. Generální ředitel ČT Petr Dvořák věří, že spolupráce na Revivalu byla skvělou volbou a že film bude u diváků slavit úspěch. „Já jsem rád, že jsme u toho filmu mohli být,“ zdůraznil Dvořák a dodal s úsměvem: „Stárnoucí rockeři jsou skupina lidí, kterou je třeba podporovat.“ Nutno dodat, že generální ředitel má k hudbě blízko, sám je muzikant.

S pomocí Filmového centra zatím vzniklo 35 snímků a dokumentů, z nichž hned několik se letos ve Varech promítalo. Kromě Revivalu to bylo například drama Jana Hřebejka Líbánky nebo dokument DK, který o zesnulém architektovi Davidu Kopeckém natočila jeho manželka.