Nezávadné neznamená nemódní. Studentka navrhla oblečení pro lidi s ekzémem

Módní kolekce pro lidi s atopickým ekzémem (zdroj: ČT24)

Absolventka Fakulty designu a umění v Plzni Stanislava Malcová navrhla kolekci oblečení pro lidi trpící atopickým ekzémem. Šaty ze zdravotně nezávadného materiálu jsou její diplomovou prací.

„Je spousta zdravotně nezávadného oblečení, které si můžeme koupit v lékárnách, ale není to nic, co bych si ráda vzala do města,“ oceňuje nápad Lucie Bartošová, jedna z modelek, která trpní atopickým ekzémem a na niž Stanislava Malcová šila.  

Nová kolekce využívá zdravotně vhodné materiály, a přitom nerezignuje na módu. Designérka využila přírodní biobavlnu s příměsí chitosanu, z ní vytvořila spodní vrstvu oblečení. „Má tu vlastnost, že na sebe dokáže vázat těžké kovy, tuky a podobně, a působí jako magnet na ekzém,“ vysvětlila Malcová.

Ze školního projektu k byznysu?

Materiál dosud v Česku používá jediná firma, ta ale obléká jen děti do tří let. Svou kolekci studentka navrhovala na míru podle potřeb dospělých pacientek. „Oblečení je dvouvrstvé, aby se předešlo příliš častému praní spodní vrstvy. Zároveň má speciálně udělané švy, které vedou v nejmíň postižených místech,“ upřesnila. 

Oděvy, které pro diplomku ušila, si modelky mohou odnést domů, jedny šaty se ale stanou součástí výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně. Stanislava Malcová by ale nechtěla zůstat jen u školního projektu, ráda začala spolupracovat s firmou, která speciální materiály vyvíjí, aby se oblečení dostalo i k dalším lidem trpícím atopickým ekzémem.