Neuhnul ani o píď. Miloš Jakeš v dokumentu poodhaluje zákulisí totality

V premiéře se představil dokument o Miloši Jakešovi (zdroj: ČT24)

Miloš Jakeš stále budí silné reakce ve společnosti, i téměř třicet let po pádu komunismu v Československu, domnívají se tvůrci dokumentárního portrétu o posledním generálním tajemníkovi KSČ. Proto o něm natočili dokument. Snímek Milda soutěží na právě probíhajícím filmovém festivalu Ji.hlava.

Režisér Pavel Křemen se ve své tvorbě věnuje portrétům známých osobností (Neznámý známý Miloš Kopecký) a také se vrací k české totalitní minulosti (Nikomu jsem neublížil - přehrát v iVysílání). Oboje spojil ve svém nejnovějším počinu. Film o jednom z nejmocnějších mužů minulého režimu  natáčel tři roky. 

Důvěru Miloše Jakeše získával několik měsíců. „Překvapila mě celá spousta věcí, jak z politické roviny, tak z jeho soukromí. Dozvěděl jsem se například, že se uvažovalo, že Jakeš bude prezidentem,“ prozradil Křemen.

Překvapilo mě, jak pevně je v Jakešovi zakořeněn extrémní komunistický postoj, ten opravdu za těch třicet let nezměnil ani o píď.
Pavel Křemen

Jakešovi je dnes pětadevadesát let. Film doplňují záběry z doby, kdy byl u moci, mimo jiné z potlačování demonstrací během Palachova týdne v roce 1989. „Jestli něčeho opravdu litoval, tak toho, že komunismus pustili tak lehce, že víc nebojovali za to, aby socialismus v Československu zůstal,“ podotýká režisér.  

Podobné přání ale jeho dokument v divácích vzbudit nemá. „Ten film obsahuje řadu vyhrocených a kritických situací vůči Jakešovi, takže rozhodně není filmem, který by komunismus obhajoval,“ odmítá.

„Díky zpovědi Miloše Jakeše jsme získali možnost podívat se do zákulisí totality,“ dodává, co naopak diváci od snímku očekávat mohou. Ti, kteří dokument neuvidí v Jihlavě, na něj mohou zajít od listopadu také do vybraných kin.