Pražské Quadriennale si dalo k padesátinám výlet za hranice

Markéta Fantová o padesáti letech PQ (zdroj: ČT24)

V Praze se diskutuje o současné scénografii. Třídenním sympoziem si Pražské Quadriennale, přehlídka scénografie a divadelního prostoru, připomíná padesát let své existence. Na sympoziu nazvaném Porézní hranice se sešli umělci a teoretikové z celého světa. O programu i současné podobě scénografie při té příležitosti mluvila umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová v Událostech v kultuře.

Divadlo opouští divadelní budovy a odehrává se v podstatě všude. Pokračuje stále tento trend?

Rozhodně ano. Divadlo se dělalo a dělá všude. My jako scénografové přistupujeme ke každému prostoru nově, včetně kamenných budov. Na Pražském Quadriennale nechceme opomenout jak tvorbu mimo budovy divadel, tak divadelní prostory, protože i tam se dá cokoliv změnit a konvence se dají překročit. 

V minulém století patřily k novátorům divadla země jako Francie nebo Spojené státy. Odkud plynou nejzajímavější inspirace v současnosti? 

Cesty se hledají na celém světě, o tom právě PQ je. Snažíme se každé čtyři roky ukázat to nejzajímavější, co se ve světě odehrává, a je pak na porotě vybrat, kde je inspirace největší. Francie se poměrně dlouho quadriennale neúčastnila a my doufáme, že to změníme, nicméně překvapení přišlo z různých koutů světa. Například Mexiko má nesmírně zajímavou tvorbu, v Evropě třeba Německo. Každá země něčím překvapí a PQ je právě o tom, aby ukázalo to, co je za poslední roky nejinspirativnější. 

Sympozium nabízí sérii diskusí a přednášek. Jakých témat se týkají?

Každý den má trochu jiné téma. Sympozium bylo uspořádané jednak z důvodu padesáti let PQ, jednak i proto, aby se sešli kurátoři připravovaného quadriennale pro rok 2019. Kromě toho máme sérii přednášek napojenou na porézní hranice, což je i název celého sympozia. Vzhledem k tomu, že divadelní tvorba reaguje na současnou situaci a je zrcadlem doby, zdálo se nám takové téma důležité. A nejde jen o téma politické, ale i téma tvorby, kde překračujeme hranice všech možných druhů umění.