Ukrajinští umělci místo domova rekonstruují paměť

Válka na východě Ukrajiny vyhnala z domovů několik milionů lidí. Někteří z nich si s sebou při útěku nestihli vzít ani svoje osobní věci. Mladí ukrajinští umělci se proto vzpomínky na domov pokusili zhmotnit ve svých dílech. Jejich Rekonstrukci paměti představuje pražské Centrum DOX.

Jeden z kurátorů a zároveň vystavujících umělců Andrii Dostljev odjel studovat do Polska, kvůli válce se ale už nemohl vrátit domů. Z cizích fotografií proto vytvořil koláže, které mu připomínají vlastní ztracené rodinné snímky. 

„Když jsem mluvil s lidmi z Doněcku, tak všichni – stejně jako já – litovali, že tam zůstaly jejich rodinné fotografie. Koupil jsem tedy na bleším trhu staré fotografie jiných lidí a vytvořil z nich jiné, tak, jak si je pamatuji,“ upřesnil Dostljev.

Rekonstrukce paměti v DOX (zdroj: ČT24)

V Polsku žije i spolukurátorka výstavy Lia Dostljeva. Také pro ni jsou ústředními tématy zájmu paměť, trauma a identita. I ona pracovala s fotografií – na dvacetimetrový papír obkreslila obrysy anonymních obličejů. „Teď už si nedokážu přesně vybavit obličeje, postavy, to, co přesně se na mých rodinných fotografiích odehrávalo. Ta práce je spíše o zoufalství. O tom, že to, co jsme ztratili, už se vlastně nedá ničím nahradit,“ obává se. 

Celkem se do Rekonstrukce paměti zapojilo dvanáct umělců. „Pozvali jsme na výstavu umělce, kteří mají stejný osud jako my, pochází z válečných regionů stejně jako my a nemůžou se vrátit domů kvůli válce. Tito umělci se měli pokusit zrekonstruovat věci, které ztratili a které jim teď chybí,“ doplnila Dostljeva.

Většina z nich našla útočiště v ukrajinském hlavním městě. V Kyjevě byl také „rekonstrukční“ projekt poprvé představen, má za sebou i dvě uvedení v Polsku. V pražském centru DOX zůstane výstava do 20. listopadu, výstava je tu rozšířena o díla umělců, kteří sice sami z okupovaných území nepocházejí, ale ve své tvorbě se zabývají tématem vnitřního vysídlení.