Had v díře a ložnice čachtické paní. Tereza Zelenková fotí temnotu

Černobílé fotografie Terezy Zelenkové vyprávějí mystické příběhy. Právě pro temnou představivost jejích snímků ji britský list The Guardian označil před dvěma lety za stoupající hvězdu. Svou tvorbu představuje autorka do 15. října v pražské Galerii NoD na výstavě s názvem Had, který zmizel v díře ve stěně.

Tereza Zelenková žije už téměř deset let v Londýně, poslední dva roky se ale pravidelně vrací do Česka a na Slovensko, kde hledá místa spojená s mytologií. „Jde o určité hledání duchovna nebo transcendentálních věcí, které nás v každodenním životě obklopují, aniž bychom si jich všímali,“ vysvětluje fotografka.  

Některé její snímky jsou čistě dokumentární, jiné více zinscenované. Všechny jsou ale inspirované konkrétními příběhy, například spiritismem v Podkrkonoší. Inspirací se staly i historky o čachtické paní. Tereza Zelenková fotila přímo na Čachtickém hradě, v místě, kde údajně byla přímo ložnice Alžběty Báthoryové, hraběnky, která se prý koupala v krvi mladých dívek, aby si zachovala věčné mládí a krásu. „Temnota ve středu obrazu a zvláštní, skoro ženský tvar, který se tam ocitl, evokuje i další interpretace,“ podotýká autorka ke snímku.

Tereza Zelenková fotografuje temnotu (zdroj: ČT24)

Určitá temnota provází celou výstavu Terezy Zelenkové, protože temná zákoutí jsou častým motivem na jejích fotografiích. Divák tak může mít pocit, že zatímco on se dívá na fotografii, něco z fotografie se dívá i na něj.