Zemřel herec Vladimír Brabec, který ztvárnil majora Zemana

Zemřel herec Vladimír Brabec (zdroj: ČT24)

Ve věku 83 let zemřel herec Vladimír Brabec. Na sociálních sítích o tom informovala jeho vnučka Léna Brauner. Proslul především jako představitel majora Zemana v normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana. Krom televize a filmu se uplatnil hlavně na divadle, ale i v rozhlase či dabingu. Česká televize Vladimíra Brabce připomene v neděli 3. září dokumentem z cyklu Neobyčejné životy a televizní komedií Jestli jednou odejdu.

„1. 9. 2017 večer ukončil svou životní pouť Vladimír Brabec. Vzpomeňte si na společně prožité chvíle. Popřejte svobodu a mír jeho duši. Děkujeme všem, kteří v posledních letech pomohli svou přítomností nebo myšlenkou. Rodina Brabcova,“ napsala Léna Brauner na Instagramu.

Klasická dramata i muzikály

Vladimír Brabec s Janou Hlaváčovou ve hře Věc Makropulos
Zdroj: Zuzana Humpálová/ČTK

Brabec měl herecké sklony již od mládí. Po druhé světové válce začínal v Pražském divadle pro mládež Míly Mellanové. V padesátých letech absolvoval DAMU u profesorů Miloše Nedbala, Otomara Krejči a Radovana Lukavského. Od roku 1959 působil ve zlaté kapličce, hrál především v klasických dramatech.

Z Národního divadla odešel v květnu 1975, když ho přímo při představení Cyrana z Bergeracu postihl infarkt. Stal se členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov, chyběli mu však diváci, a tak se opět vrátil na prkna první scény, kde setrval až do roku 1994, kdy po neshodách s vedením odešel. Poté hostoval například v Hudebním divadle Karlín nebo v muzikálech pražského divadla Broadway.

Případ majora Zemana

Vedle divadla se již od konce 40. let objevoval ve filmu, spíše však v menších rolích. Naopak televizní produkcí se proslavil vůbec nejvíce – role policisty Jana Zemana v normalizačním seriálu ze sedmdesátých let 30 případů majora Zemana se stala jeho životní. Příslušníka SNB hrál, přestože nikdy nevstoupil do strany. Seriál, který falšoval dějiny, manipuloval událostmi a šířil komunistickou propagandu, mu, jak říkal, přinesl slávu, ale zároveň zničil život.

„Prvních deset dílů byly obyčejné detektivky, pak teprve následovaly ty další a já přestal být Vladimírem Brabcem. Režiséři mě neobsazovali a nechtěli vyndat z toho zemanovského šuplíku. Na začátku jsme netušili, do čeho jdeme – a pak z toho nešlo utéct,“ komentoval Brabec své účinkování v seriálu před lety ve své televizní 13. komnatě

Vladimír Brabec
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Nezanevřel na něj ale rozhlas. „Pracujete jenom hlasem, nevidí vám ksicht,“ měl pro to jednoduché vysvětlení Brabec. „Kdežto když budu hrát pana učitele, tak pan režisér řekne: vždyť on vypadá jako major Zeman.“ Jeho hlas je známý i z dabingu, namluvil například Jacka Lemmona v komedii Někdo to rád horké, Harryho Morgana v seriálu M*A*S*H nebo Rogera Moora jako Jamese Bonda. Mluvil také Seana Conneryho, Marlona Branda nebo Anthonyho Hopkinse. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel v roce 1998 Cenu Františka Filipovského.