Zemřela Mireille Darcová, známá z filmů s Delonem a Richardem

Zemřela herečka Mireille Darcová. Hvězda francouzského filmu zejména 60. a 70. let a také dlouholetá herecká i životní partnerka Alaina Delona. Bylo jí 79 let.

Rodačka z Toulonu (15. května 1938) studovala konzervatoř, poté se uchytila jako manekýna, ale dál studovala herectví a tanec. K prvnímu divadelnímu angažmá jí pomohl francouzský šansoniér Gilbert Bécaud, který pocházel také z Toulonu.

U filmu začínala postupně epizodními postavami. Objevila se například v komedii La bride sur le cou (S uzdou na krku, 1961), kde hlavní roli hrála Brigitte Bardotová. Svou první filmovou hlavní roli – emancipované dívky – dostala Darcová o pět let později v dramatu Galia. V kariéře ji posunula i nabídka režiséra Jeana-Luca Godarda, který ji pozval na anarchistický výlet ve filmu Week-end.

V té době už se dostala mezi francouzské hvězdy. Točila s Jeanem-Paulem Belmondem (Borsalino), Linem Venturou (My se nehněváme), Jeanem Gabinem (Rvačka v Panamě) či Annie Girardotovou (Není kouře bez ohně). K divácky nejúspěšnějším patřily její komedie s roztržitým Pierrem Richardem (Velký blondýn s černou botou).

Především byl ale jejím partnerem – nejen filmovým – Alain Delon: po jeho boku se objevila v krimipříbězích Jeff a Smrt darebáka či v dramatech Ledová ňadra a Uspěchaný muž. Jejich vztah trval, stejně jako vrchol kariéry Mireille Darcové, do začátku osmdesátých let. S Delonem se setkala před kamerou opět v roce 2003 v televizním krimi seriálu Frank Riva, účinkovali spolu také v divadle.

Vedle herectví se Mireille Darcová věnovala i zpěvu či fotografování. V roce 2006 obdržela Řád čestné legie.