Hradozámecká noc otevřela 86 památek, v centru dění je Náměšť nad Oslavou

Slavnostní fanfáry na schodišti renesančního zámku v Náměšti nad Oslavou odstartovaly celostátní Hradozámeckou noc. Akce se koná na 86 památkách v Česku. Návštěvníci mohou vidět rytířská klání, kostýmované prohlídky, divadelní představení, koncerty a další program. Program a seznam zúčastněných památek je na webu Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Hradozámeckou nocí se snažíme poděkovat především vám návštěvníkům za to, že chodíte na české památky a svou návštěvností podporujete i jejich obnovu,“ řekla při slavnostním zahájení generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Náměšťský zámek se podle ní zhostil úkolu být centrem Hradozámecké noci velice dobře.

Zámek v Náměšti nad Oslavou jako hostitel hlavního programu převzal symbolickou štafetu od hradu Karlštejn, který byl loni centrem lucemburského roku připomínajícího tento významný šlechtický rod a 700. výročí narození krále Karla IV.

„Žerotínský zámek v Náměšti nad Oslavou pro nás byl jasnou volbou. Náměšťská Hradozámecká noc je totiž jedním z vrcholů letošního Roku renesanční šlechty, ve kterém se snažíme veřejnosti připomenout a přiblížit významné šlechtické rody období renesance,“ uvedla už dříve Goryczková.

Program Hradozámecké noci se v Náměšti nesl v duchu renesance. Prohlídkový okruh zahrnující reprezentační prostory ozvláštnily instalace renesančních květinových dekorací a zámeckého stolování. Zcela výjimečně byla pro návštěvníky jako součást prohlídkového okruhu Apartmán hraběte Haugwitze zpřístupněna i panská oratoř zámecké kaple, kde si lidé mohli prohlédnout originál šestidílné Bible kralické z let 1579 až 1593. Bible je součástí knihovního fondu náměšťského zámku.

Náměšť nad Oslavou
Zdroj: NPÚ

Lidé mohli navštívit i dětský a královský apartmán. V běžně nepřístupném prostoru v suterénu zámku, kde byla ve 30. letech 16. století zřízena bratrská tiskárna, se návštěvníci seznámili s prací tehdejších tiskařů a zároveň si mohli tisk prakticky vyzkoušet. V zámecké knihovně zazněl koncert renesanční hudby. Hradozámecká noc vyvrcholila slavnostním ohňostrojem.

Stejně jako v minulých letech se k Hradozámecké noci vedle památkových objektů spravovaných NPÚ i letos připojila řada památek soukromých nebo provozovaných jinými institucemi. Vůbec poprvé se k akci připojila tvrz Vyšehořovice, zámek Vranov nad Dyjí a Janův hrad.

O tom, která z památek bude centrem Hradozámecké noci v roce 2018, se podle Goryczkové rozhodne letos na podzim. Příští ročník bude věnován šlechtickým rodům a jejich angažmá v diplomatických a vojenských službách. „Téma bude hodně široké a tím pádem i výběr pořadatele bude víc konkurenční,“ dodala Goryczková.