Museum Kampa připomíná malíře městských krajin Jaroslava Paura

Museum Kampa připravilo retrospektivu Jaroslava Paura (zdroj: ČT24)

Pražské Museum Kampa připravilo retrospektivní výstavu malíře Jaroslava Paura. Ve své tvorbě se zaměřil na vztah člověka k městské aglomeraci a především na motivy města samotného. Nejvíce ho ovlivnila tři – Kladno, Varšava a Paříž.

Jaroslav Paur (1918–1987) prožil dětství na Kladně. A právě v kladenském prostředí se zrodil jeho zájem o město jako takové – typické pro celou jeho tvorbu. V roce 1943 poprvé vystavil svá díla v kladenském divadle. Vypořádával se v nich s moderními výtvarnými proudy. 

„Představil řadu zajímavých modernistických obrazů, na nichž bylo vidět, že se vyrovnával s odkazem kubismu a samozřejmě už reagoval na civilistní tendence vycházející ze skupiny 42 a Sedm v říjnu,“ upřesnil kurátor Milan Dospěl.

Kurátor Milan Dospěl
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Hned po válce odjel Paur studovat do Varšavy, kde se inspiroval rozbombardovaným a znovu z trosek povstávajícím městem. Za soubor děl Varšava 1946 obdržel polský rytířský řád. Zásadní roli v přeměně jeho tvorby pak sehrála na konci padesátých let návštěva Paříže. Utvrdila ho v rozhodnutí dále rozvíjet téma městských struktur a krajin.

„Na základě zkušenosti z Paříže se dostal k čistě abstraktnímu obrazu,“ doplnil kurátor. V abstraktních malbách v šedesátých letech pak propojil města s dalším svým celoživotním koníčkem – vesmírem. Návštěvníci Musea Kampa si jeho tvorbu mohou projít do poloviny října.