Belmondo má tisíc životů. Podělil se o ně s Jiřím Krampolem

Jiří Krampol namlouvá životopis Jeana-Paula Belmonda (zdroj: ČT24)

Legenda francouzského filmového plátna, Jean-Paul Belmondo, poprvé napsal autobiografii. V českém překladu vyjde kniha na podzim, Bébelovy vzpomínky zároveň jako audioknihu načítá Jiří Krampol. Právě on propůjčil Belmondovi svůj hlas v téměř třicítce filmů.

Autobiografickou knihu Tisíc životů vydal Belmondo loni. Ve svých třiaosmdesáti letech vzpomínal na dlouhou hereckou kariéru. „On opravdu tisíc životů zažil. Procestoval je, prohýřil, spousta ženských, spousta filmů,“ říká Jiří Krampol.

Před kamerou Belmondo ztvárnil přes osmdesát rolí. Zlomový pro něj byl film U konce s dechem z roku 1960, díky němuž se stal jednou z tváří francouzské nové vlny. Do paměti většinových diváků se pak vepsal Mužem z Ria či snímky Policajt nebo Rošťák a Bezva finta, při jehož natáčení skončil v nemocnici. Belmondo byl totiž známý tím, že se nenechával zastupovat kaskadéry. 

Před kameru se v hlavní roli vrátil naposledy v roce 2008 v komorním dramatu Muž a jeho pes. Sedm let poté, co po mozkové příhodě částečně ochrnul. Za celoživotní dílo ho ocenil festival v Cannes a je i držitelem nejvyššího francouzského státního vyznamenání. Ještě před autobiografií bilancoval svůj život ve filmu Belmondo o Belmondovi, který o něm natočil jeho syn Paul.

obrázek
Zdroj: ČT24

Český překlad knihy o Belmondově životě, včetně audioverze, vyjde v říjnu. Životopis doplní album fotografií zachycujících nezapomenutelné momenty z kariéry tohoto svůdníka i kaskadéra.