Angelina Jolie natáčí film o Rudých Khmerech

Angelina Jolie natáčí film o Kambodži (zdroj: ČT24)

Angelina Jolie dokončuje svůj nejnovější film, tentokrát jako režisérka a scenáristka. Životopisné drama z Kambodže bude mít název First They Killed My Father - Nejdříve zabili mého otce. Popisuje život během krvavého režimu Rudých Khmerů v 70. letech.

V roce 1975, po pěti letech bojů, zvítězili Rudí Khmerové v občanské válce. Jejich vůdce, diktátor Pol Pot, na další čtyři roky nastolil v Kambodži jeden z nejkrutějších režimů v historii. Během jeho vlády bylo zavražděno více než dva miliony lidí. Film vznikl podle knižních vzpomínek Loung Ung, která teror jako dítě prožila. „Není to jen příběh mojí rodiny, ale celého národa,“ říká autorka.

Jolie zapojila i syna

Angelina Jolie označuje Loung Ung za blízkou přítelkyni. „Potkaly jsme se zhruba před patnácti lety,“ upřesnila. „Když jsem četla její knihu, dozvěděla jsem se hodně věcí o této zemi. Tenhle film dělám pro ni, pro její rodinu, pro Kambodžu. A taky pro Maddoxe, aby se dozvěděl, kým je a kdo jsou jeho lidé,“ uvedla Jolie.

Svého šestnáctiletého adoptovaného syna, který je původem právě z Kambodže, přizvala i na natáčení. „Spolupracoval se mnou od začátku, pomohl mi se scénářem. Nejen proto, že je to můj syn, ale i proto, že tenhle film je natočen z pohledu dítěte - a všichni se musíme víc otevřít a být dětmi. Nechtěla jsem vidět dítě procházet válkou. Chtěla jsem vědět, co cítí, na co se soustředí, co vidí,“ vysvětlila Jolie.

Už teď ale čelí kritice kvůli metodám, jaké použila při castingu, kdy hledala dětské herce v kambodžských chudinských čtvrtích a sirotčincích. Údajně děti vystavovala nepříjemným situacím a sledovala jejich reakce.

Jak diváci zareagují na její film, uvidí 15. září, kdy má snímek premiéru na Netflixu. Poté ho Angelina Jolie představí na festivalu v Torontu.