Opravy historického kolotoče na Letné pokračují

Opravy letenského kolotoče jsou v polovině (zdroj: ČT24)

Opravy novorenesančního pavilonu, který skrývá unikátní kolotoč na pražské Letné, jsou v polovině – práce na obnově nejstarší dochované atrakce svého druhu v Evropě začaly letos v únoru. Nejprve stál kolotoč dva roky na Vinohradech, od roku 1894 pak na letenské pláni. Mimo provoz je třináct let. Státem chráněnou památku vlastní Národní technické muzeum.

Práce na historickém kolotoči se týkají úprav terénu, rekonstrukce dřevěného pláště i samotné točny. Tato fáze skončí na podzim. „Byl proveden nový, betonový základ celé stavby. Následně byly vyměněny a položeny nové masivní dubové trámy, do kterých je začepována vlastní dřevěná konstrukce,“ popsal dosavadní práce podrobněji generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Zmizelo už také například několik vrstev starých nátěrů. „Okr a hnědočervená barva, která zvýrazní nosné prvky,“ zmiňuje ředitel, jak by měl opravený kolotoč přibližně vypadat.

Sbírka na koně

Celkově budou opravy stát asi osm milionů. Na obnovu interiéru přispěla i veřejnost. Ve sbírce vybralo muzeum od dárců zhruba tři čtvrtě milionu korun. I další podpora – 400 tisíc od pražského magistrátu a 600 tisíc od sponzorů – půjde hlavně na záchranu devatenácti figur koní, potažených pravou koňskou kůží. Oprava jedné vyjde na 180 tisíc korun.

První kompletně zrekonstruovaný kůň je k vidění v Národním technickém muzeu. „Z původního koně bylo možné použít oči, hlavu, kopyta nebo sedlo. Ale kůže a vnitřní konstrukce jsou nové. Opět byla použita originální koňská kůže, upravená na velikost figuríny,“ doplnil Ksandr.

Zrekonstruovaný kůň z letenského kolotoče
Zdroj: ČT24

Připraven je v muzeu už také orchestrion. Jde o repliku, původní se nedochoval. „Jmenoval se Dalibor, byl odcizen v roce 1994,“ upřesnil vedoucí oddělení exaktních věd NTM Antonín Švejda. 

První zájemce sveze Letenský kolotoč příští rok v létě. Muzeum plánuje atrakci pravidelně zpřístupňovat o víkendech a mimořádně o svátcích.