Ondřeje Havelku chytil Hastrman. Pohádka to nebude

Divadelní režisér a hudebník Ondřej Havelka, známý svým swingovým orchestrem Melody Makers, natáčí svůj první celovečerní hraný film. Předlohou se stal román Miloše Urbana Hastrman. Podle ní vzniká romantický a zároveň ironický thriller s Karlem Dobrým v hlavní roli.

Urbanova kniha byla oceněna Magnesií Literou jako nejlepší próza roku 2001. „Hastrmana jsem přečetl před více než deseti lety. Okamžitě jsem byl nadšen a říkal jsem si, že by z téhle látky byl krásný film. Takže ten sen nosím v hlavě hodně dlouho a teď se začíná plnit, protože jsme dospěli až k realizaci,“ chtěl prý Ondřej Havelka román zfilmovat od prvního přečtení.

V současnosti má za sebou první ze čtyř etap natáčení. Scénář napsal společně s Petrem Hudským. Film je, stejně jako předloha, zasazen do krajiny severních Čech, pod vrch Vlhošť a do blízkého Českého ráje. Časově se odehrává na vesnici devatenáctého století, nakonec se ale přesouvá do současnosti.

Člověk ve zvířeti, zvíře v člověku

„Miloš Urban napsal velice rozsáhlý dvojdílný román, tedy jsme museli z té velice barvité a mnohovrstevnaté knihy vyselektovat jen jistou tematickou linii,“ upozorňuje Havelka, že film celý příběh předlohy neobsáhne.

Vypráví o nešťastné lásce k venkovské dívce, která se stane smyslem Hastrmanova života i zkázy. „Máte takové motto filmu: člověk ve zvířeti, zvíře v člověku. Bavila mě představa, že hastrman, kterého ale vůbec nebereme pohádkově, je prostě jenom bytost, jejíž některé instinkty a zvyklosti jsou nám lidem zapovězeny. Pozorujeme tuhle bytost, která se polidšťuje, která poprvé poznává lásku a v níž se také odehrává veliký svár až běs,“ prozradil Havelka.

Ondřej Havelka o filmu Hastrman (zdroj: ČT24)

Ve filmu, který vzniká v koprodukci s Českou televizí, si vedle Karla Dobrého zahrají Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Norbert Lichý nebo Vladimír Polívka.  Do kin by měl Hastrman vstoupit příští rok v dubnu. Urbanovu knihu si za předlohu nevypůjčili filmaři poprvé. Podle románu Santiniho jazyk vznikl už před šesti lety televizní mysteriózní snímek. Režíroval ho Jiří Strach, který koupil také práva na zfilmování další Urbanovy knihy – Sedmikostelí.