Filmová upoutávka týdne: Jackman je showman i bez X-Menů a hned ten největší

Herec Hugh Jackman dal letos sbohem roli Wolverina, čímž opustil jednu skupinu zvláštních lidí, aby se na konci roku objevil po boku další neobvyklé skupiny v muzikálu Největší showman, kde ztvární obchodníka P. T. Barnuma, který založil největší pojízdný cirkus v USA. Pro Jackmana, který projevuje zálibu v muzikálech filmových i divadelních, je to příležitost si na plátně opět zazpívat.

Držitel ocenění Tony za broadwayský muzikál The Boy from Oz Hugh Jackman se naposledy ve filmu rozezpíval před pěti lety v jedné z hlavních rolí adaptace legendárního představení Bídníci. A i když největší věhlas mu přinesla akční role Wolverina, mutanta s adamantiovými drápy, který se objevil v celkem devíti filmech, je napříč jeho kariérou patrná záliba pro muzikály, což potvrdil i ve chvíli, kdy moderoval předávání Oscarů v roce 2009 a započal ho velkolepým hudebním číslem.

V prosinci se v kinech představí opět v muzikálu. Pod názvem Největší showman se skrývá příběh inspirovaný životním osudem P. T. Barnuma, obchodníka, který se v první upoutávce chvástá, že vynalezl označení „šoubyznys“. Ve filmu ho zastihneme ve chvíli, kdy firma, v níž pracoval, postihne bankrot a on musí zvážit, co dál, už jen kvůli své rodině. Nakonec udělá odvážný krok a založí americké muzeum kuriozit. Ostatně skutečného Barnuma nakonec proslavil pojízdný cirkus, který nabízel přehlídku lidských rarit.

Scénář od autora oscarového Chicaga

Spolu s Jackmanem, který se představí přímo jako Barnum, se ve filmu objeví i Michelle Williamsová (Místo u moře), Zac Efron (Muzikál ze střední) nebo Rebecca Fergusonová (Mission Impossible – Národ grázlů). O průlom se bude pokoušet i herečka a zpěvačka Zendaya, která se dosud objevila jen v několika televizních projektech od Disneyho. Letos se ale ukáže i v novém Spider-Manovi.

Zac Efron a Hugh Jackman ve filmu Největší showman
Zdroj: CinemArt

Zatímco v případě režie není jasné, co od Největšího showmana čekat, protože jde o debut Michaela Graceyho, scénář je dílem Billa Condona, který má s žánrem zkušenosti. Napsal a natočil Dreamgirls a je také podepsán pod Chicagem, které si nakonec došlo v roce 2003 pro Oscara za nejlepší film.