Filmová upoutávka týdne: Nebeský gauner s tváří Cruise si zahrává s CIA

Tom Cruise se tento týden pustil do boje s mumií, brzy ho ale také uvidíme v příběhu podle skutečnější události. Ztvárnil totiž Barryho Seala, který byl sice v osmdesátých letech odsouzen kvůli pašování drog, stal se ale také tajným spolupracovníkem vládních úřadů. Na filmu opět spolupracoval s režisérem Dougem Limanem, v jehož předchozím projektu Na hraně zítřka ztvárnil také hlavní roli.

Toma Cruise čeká ve filmu Barry Seal trochu jiná role, než jsou jeho obvyklí akční hrdinové. Jak poznamenal režisér Doug Liman v rozhovoru pro britský filmový časopis Empire, nikdy ho nenapadlo dát Sealovi zbraň.

Leteckým kouskům ale herec zřejmě opět neušel. Přece jenom ztvárňuje muže, který byl skutečně pilotem, byť se také stal pašerákem drog, který v osmdesátých letech spolupracoval s CIA i Pablem Escobarem. Cruise je přitom pověstný tím, že si kaskadérské kousky dělá sám.

Návraty v čase se vrátí. Cruise a Liman mají být opět Na hraně zítřka

Tom Cruise jako jedna z nejvýraznějších hollywoodských hvězd nespolupracuje s Limanem poprvé. Hrál i v režisérově posledním díle nazvaném Na hraně zítřka, což bylo válečné sci-fi, ve kterém se Cruise ocitl v časové smyčce, a vždy když zemřel, vrátil se zpátky do výchozího bodu.

Na hraně zítřka nebylo jednoznačným komerčním úspěchem, celosvětově utržilo 370 milionů dolarů, přesto se setkalo s kladnou odezvou. Dokonce se chystá pokračování, u kterého by se Liman s Cruisem měli opět sejít.

Nebylo by to poprvé, co se Liman ocitl na začátku filmové série. V roce 2002 režíroval i první díl ze série o agentu Bourenovi, než ji po něm převzal Paul Greengrass. I když právě Greengrass je v souvislosti s kvalitou série nejčastěji zmiňován, civilní tón udal už Limanův Agent bez minulosti. K Barrymu Sealovi ale podle upoutávky přistupuje s větší mírou nadsázky.