Hold křehké planetě. Fotograf Sebastião Salgado vytvořil novou Genesis

Majestátní obrazy arktických a pouštních pustin, život v tropických pralesech, mořská i suchozemská divoká zvířata zůstanou zvěčněna i zásluhou Sebastiãa Salgada. Brazilský dokumentární fotograf zaznamenával svět v často zapomenutých koutech planety, výsledný soubor Genesis představuje nyní i návštěvníkům Pražského hradu.

73letý Selgado se věnuje převážně vlastním dlouhodobým sociálním projektům. Mezi osobnosti humanistického dokumentu ho dostaly snahy dokumentovat život domorodců v Latinské Americe, Afričanů postižených hladomorem nebo celosvětovou migraci. Zaměřoval se na země, kde lidský život ztrácí hodnotu. 

Na projektu Genesis, nazvaného stejně jako první kniha Bible, pracoval sedm let, dokončil ho v roce 2011. Tvoří jej téměř 240 velkoformátových fotografií divoké přírody, moře a domorodého obyvatelstva ze zapomenutých míst Země. 

„Genesis je hledání světa takového, jaký byl, vyvíjel se a existoval po tisíciletí, než se moderní život zrychlil a začal se distancovat od samotné podstaty našeho bytí. Je to cesta za krajinou, mořem, zvířaty a národy, kterým se doposud podařilo uniknout vlivu dnešní civilizace. A je to svědectví o tom, že na naší planetě stále můžeme objevit odlehlé a rozsáhlé oblasti, kde příroda vládne ve svém tichém a nedotčeném majestátu. Chápejme Genesis jako vizuální hold křehké planetě, kterou máme všichni povinnost chránit,“ nabádá fotografova manželka a kurátorka výstavy Lélia Wanick Salgado.

Uvědomit si toto poselství mají návštěvníci výstavy v Královském letohrádku na Pražském hradě možnost od 2. června do 17. září.