Muzea a galerie se střídají na noční. První jsou na řadě Litoměřice

Festival muzejních nocí dává potřinácté lidem možnost zjistit, co se děje po skončení otvírací doby (nejen) v muzeích a galeriích. Letošní ročník, do něhož se zapojil rekordní počet institucí, odstartuje 19. května národní zahájení v Litoměřicích. Festival 10. června tradičně uzavře Pražská muzejní noc.

Zahájení se uskuteční v prostorách litoměřického hradu. Muzejní noc pak pokračuje například v oblastním muzeu, které pro návštěvníky připravilo program „co je to muzeum“, nebo v Severočeské galerii výtvarného umění, kde připravili noc v duchu první republiky, s koncertem či módní přehlídkou. Do akce se zapojila i vyhlídková věž Kalich nebo litoměřická knihovna, v níž je možné strávit noc s večerníčkem. Program pokračuje ještě v sobotu 20. května přehlídkou pouličního umění v parku Václava Havla. 

Desítky institucí a prostor se otevřou při poslední letošní muzejní noci v Praze. Zájemci se 10. června dostanou například do studií Českého rozhlasu, Anatomického nebo Národního technického muzea, Šternberského paláce či Výtopny Zlíchov.

552 institucí ze 178 měst

Festival muzejních nocí, který navazuje na Mezinárodní den muzeí (18. května), pořádá Asociace muzeí a galerií s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Do třináctého ročníku se zapojilo 552 institucí ze 178 měst. Každá z nich si připravuje program po svém: od komentovaných prohlídek přes koncerty či divadlo až třeba po tematické akce.

Linka Pražské muzejní noci
Zdroj: ČT24/Národní muzeum

Festivalu se neúčastní jen muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také například knihovny, památkové objekty, divadla, spolky a další subjekty. Na akce je, až na výjimky, bezplatný vstup, případně dobrovolné vstupné.

Vybrali jsme několik tipů z muzejních nocí v regionech, kompletní přehled zapojených institucí pak najdete v příloze: 

  • Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě zve 20. května na lidovou romskou svatbu.
  • Muzeum města Ústí nad Labem přichystalo na 9. června středověkou noc.
  • Regionální muzeum v Jílovém u Prahy láká 20. května na noční pozorování oblohy a výstavu o prvních letech do vesmíru.
  • Muzeum města Mnichova Hradiště 26. května připomene akcí „Zpátky do sedmdesátek“, jaké bylo žít v socialistickém Československu.
  • Pivovarské muzeum v Plzni provede 26. května historickým podzemím.
  • Vlastivědné muzeum v Šumperku pořádá 9. června muzejní bál s módní přehlídkou jako připomínku elegance 20. století.
  • Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě zpřístupní 10. června prostory bývalého augustiniánského kláštera, připojí i hudební program.
  • Muzeum východních Čech v Hradci Králové připomene 26. května při lékařské muzejní noci, jak vypadalo zdravotnictví před sto lety.
  • Brno 20. května vypraví z hlavního nádraží historickou parní lokomotivu, zve také na hrad Špilberk, který se vrátí do časů vlády Marie Terezie.