Paradox chudoby. Fotograf bez talentu ukazuje život ve slumu

Fotograf bez talentu ukazuje život ve slumu (zdroj: ČT24)

Svůj obličej skrývá, cizí tváře ale ukazuje světu. Umělec s pseudonymem Fotograf bez talentu představuje portréty lidí, kteří žijí na jednom z nejchudších míst planety. Výstava nazvaná My, děti slumu se koná v pražském Vnitroblocku. Nabízí sugestivní reportáž z chudinské čtvrti, která stojí přímo v hlavním městě Bangladéše.

„Představte si, že je vám šest let, staráte se o svého dvouletého bratra, jíte pouze jedenkrát denně, sbíráte odpadky nebo po nocích šijete ve fabrice boty. I tak vypadá běžný den dítěte ze slumu Čalantika,“ tak uvádí anotace výstavy do kontextu, ve kterém fotky vznikaly.

Výstava přináší syrový materiál z míst, kam se běžný turista nedostane. „Chudoba, špína, nebezpečí, ale zároveň i radostné úsměvy a nezdolná chuť žít. To vše vám zprostředkuji pomocí autentických fotografií a psaných i vyprávěných příběhů,“ píše autor výstavy. Expozice poukazuje na „paradox velké chudoby, ale nikoliv menšího štěstí, které lidé v Bangladéši prožívají, a tím má inspirovat k menší materiální závislosti.“

„Cílem výstavy je vytvořit empatický most mezi námi a jimi,“ říká kurátor Vojtěch Fiala. Příběhy ze slumu chce Fotograf bez talentu vydat pomocí crowfundingové kampaně také jako knihu. Výtěžek z jejího prodeje pak věnuje na provoz školní třídy pro ty, kteří jsou jejími hrdiny. Sama výstava je prodejní a veškerý výtěžek bude věnován dětem z Čalantiky.