Hlas, který proměnil hudbu. Ella Fitzgeraldová by oslavila sté narozeniny

Královna jazzu Ella Fitzgeraldová se narodila před sto lety (zdroj: ČT24)

Její hlas, který se pohyboval v rozmezí tří oktáv, ohromoval hebkostí i barvou. Proslula jako zpěvačka s výjimečným jazzovým cítěním, improvizační vlohy uplatňovala při scatovém zpěvu a rozvinula pěvecký styl, který změnil podobu populární hudby. První dáma jazzu, legendární americká zpěvačka Ella Fitzgeraldová, kterou přezdívali královna písně či lady swing, se narodila před 100 lety, 25. dubna 1917. V článku najdete odkazy na záznamy slavných koncertů.

Roku 1969 vystoupila také v Československu, kde zpívala v pražské Lucerně. „Když na ten koncert vzpomínám, mám dodnes husí kůži, protože to byl úžasný zážitek. Pro mne je bohyně a slyšet ji živě bylo něco neskutečného,“ uvedl publicista Aleš Benda, který byl hostem ČT24.

Královna stoupala ze dna, část dětství prožila v sirotčinci

Vrcholná doba Elly Fitzgeraldové nastala po druhé světové válce, kralovala zejména v padesátých letech. Obdržela celkem 13 cen Grammy a nahrála přes 150 alb různých délek, na kterých proslavila písně zkomponované Richardem Rodgersem, Colem Porterem, Georgem Gershwinem, Dukem Ellingtonem, Jeromem Kernem či Irvingem Berlinem.

Zpívala s takovými hvězdami, jakými byli Louis Armstrong, Frank Sinatra, Count Basie, Duke Ellington nebo Benny Goodman. Kromě jazzu zasahovala také do dalších hudebních oblastí, zpívala blues, balady, gospely nebo soul. Swingovým cítěním ovlivnila řadu zpěvaček, z těch českých například Vlastu Průchovou.

Rodačka z města Newport News ve státě Virginie měla značně dramatické dětství a mládí. Její rodiče nebyli sezdáni, v 15 letech přišla o matku, která zemřela při autonehodě. Krátce pobyla v sirotčinci, živila se jako barmanka v nevěstinci, měla oplétačky s policií a jistý čas dokonce žila životem bezdomovce. Začala nejprve tančit a v roce 1934 vyhrála talentovou soutěž v newyorském Harlemu. Posléze však dala přednost zpěvu.

Profesionální dráhu zpěvačky započala v roce 1934, kdy ji angažoval orchestr Chicka Webba. Od roku 1936 natáčela gramofonové desky, po Webbově smrti pak vedla orchestr sama. Přímo dramatický vzestup zažila Fitzgeraldová po roce 1946, kdy se jejím manažerem stal úspěšný jazzový impresário Norman Granz.

Slavná zpěvačka podnikala jedno turné za druhým, cesty omezila až po operaci srdce v roce 1986. Léta trpěla cukrovkou, kvůli které přišla v roce 1993 o obě nohy, které jí musely být pod koleny amputovány.

Fitzgeraldová byla dvakrát (podle některých údajů dokonce třikrát) vdaná, poprvé v letech 1941 až 1942 za dělníka loděnic Bennyho Kornegaye a v letech 1947 až 1953 za jazzového basistu Raye Browna, se kterým adoptovali syna Raye. Byla čestnou doktorkou mnoha univerzit a nositelkou řady vyznamenání. Zemřela 15. června 1996 ve věku 78 let.

Vydáno pod