Máme pod kontrolou naše digitální alter ego? Big Bang Data upozorňují na informační explozi

Jeden den na internetu zaznamená po celém světě 500 milionů tweetů, 3,6 miliardy laiků na Instagramu a 4,3 miliardy poslaných zpráv přes Facebook. Svět je doslova zaplaven daty. Fenomén informační exploze a způsob, jak společnosti proměňují data, a jejich vytváření, zpracování i interpretace, zkoumá multimediální výstava Big Bang Data v pražském Centru DOX.

Stala se data ropou dneška, potenciálně neomezeným zdrojem bohatství? ptá se projekt, na němž se podílí téměř tři desítky umělců z celého světa. Premiéru měl v roce 2014 v Barceloně, od té doby putuje po světě, doplněn vždy o lokální kontext. Upozorňuje, že datafikace světa je stejně významným procesem pro 21. století, jako byla elektrifikace pro to devatenácté. Vystavené projekty jsou doplněny videorozhovory s odborníky o skryté hrozbě datafikace světa.

Například monumentální instalace Erika Kesselse tvořená statisíci vytištěných fotografií odkazuje k lavině snímků nahraných platformu Flickr v průběhu 24 hodin. Kniha s názvem „Kde jsem to jen do p***le byl?“ Jamese Bridla mapuje autorův pohyb v průběhu 11 měsíců na základě dat z jeho iPhonu, která byla ovšem shromážděna bez jeho vědomí. Instalace Davida Bowena zachycuje prostřednictvím přenosu dat v reálném čase pohyb vodní hladiny, intenzity a pohybu mořských vln u západní Havaje. 

Big Bang Daty se návštěvníci v DOX mohou probírat do poloviny srpna. Kamery České televize výstavou provedla kurátorka Michaela Šilpochová:

Prohlídka výstavy s kurátorkou Michaelou Šilpochovou (zdroj: ČT24)