Co se točí v Evropě? Začínají Dny evropského filmu

Začínají Dny evropského filmu (zdroj: ČT24)

V Praze začíná 24. ročník Dnů evropského filmu. Představí na padesát titulů současné evropské kinematografie. Po Praze se festival přesune do dalších měst. Přehlídku zahájí špionážní snímek Muž tisíce tváří režiséra Alberta Rodrígueze. Vypráví příběh muže, kterému se povedlo oklamat celé Španělsko. Inspirován je největší španělskou korupční aférou 90. let.

„Každoročně je festival složen z několika sekcí. Vedle sekce best of, která je výběrem toho nejlepšího z evropské kinematografie uplynulých let, máme zároveň i tematické sekce. Například tématem sekce Květy je mládež a děti v Evropě,“ uvedl k dalšímu programu dramaturg festivalu Zdeněk Blaha. 

Dny evropského filmu se ponesou i v rytmu hudby. Sekce Film&Music uvede například premiéru dokumentu Yallah! Underground režiséra Farida Eslama představující alternativní hudební scénu na Blízkém východě. Tvůrce diváckého hitu Once John Carney pak přiveze retrokomedii Sing Street o dospívání v Dublinu v osmdesátých letech.

Sing Street
Zdroj: Dny evropského filmu

Festival nabídne také tři snímky natočené v české koprodukci. V premiéře představí Sibiřský deník scénáristy a režiséra Viesturse Kairišse, snímek osobně uvede. Vypráví příběh ženy, která byla na šestnáct let deportována na Sibiř. V koprodukci vznikla i chorvatská ironická komedie Ministerstvo lásky a snímek Pátá loď, za nějž slovenská režisérka Iveta Grófová obdržela na Berlinale Křišťálového medvěda udělovaného dětskou porotou. Inspirovala se skutečným příběhem děvčátka, které ukradlo malé dítě a začalo si hrát na jeho matku.

Součástí přehlídky budou i filmově kulinářské zážitky v sekci Film Flavour. Chutě francouzské a italské kuchyně doplní snímky Červená želva a Šíleně šťastná

Po skončení pražského programu 13. dubna se Dny evropského filmu přesunou do Brna (od 14. do 17. dubna). Následovat budou ozvěny v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Hodoníně, Semilech, Hradci Králové a v Havířově.