Febiofest vrcholí. Cenu za celoživotní přínos převzal Suschitzky, Kusturica představil nový film

Události: Febiofest jde do finále (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festival Febiofest míří do finále. Cenu za celoživotní přínos světové kinematografii převzal Peter Suschitzky, kameraman, který natočil přes čtyřicet filmů. V rámci festivalu představil svůj nový snímek také srbský režisér Emir Kusturica.

Emir Kusturica sice pochází ze Srbska, k České republice má ale vztah. Studoval na pražské FAMU, vystupoval zde se svojí kapelou The No smoking orchestra a na letošním Febiofestu představil svůj nejnovější film Na mléčné dráze. Poprvé se v něm ujal i hlavní role. „A mám takový pocit, že už to nikdy v životě neudělám, protože je strašně těžká ta transcendence, ve které musí být režisér,“ řekl Kusturica.

Přestože v minulosti se svými filmy bodoval Kusturica třeba v Cannes nebo Berlíně, Na mléčné dráze je posledním snímkem, který přihlásil do některé z mezinárodních soutěží. „Už jsem toho strašně moc udělal a mám strašnou spoustu cen. Nechci být v nějakém závodě, ve kterém necítím, že mám svoje místo,“ vysvětlil.

Poslední cenou, kterou tak režisér převezme, může být právě Kristián z Febiofestu. Stejnou cenu za celoživotní přínos kinematografii převzal ve čtvrtek odpoledne Petre Suschitzky, který je téměř třicet let hlavním kameramanem Davida Cronenberga.

Zkušenosti má ale i s jinými uznávanými režiséry. V roce 1980 natočil s Georgem Lucasem pátou epizodu Star Wars – Impérium vrací úder. „Občas jsem si připadal jako malé dítě, které jde do školky, kde je spousta velkých hraček. Bylo to něco úplně jiného, než co jsem do té doby točil,“ vzpomínal Suschitzky na natáčení.

Po pátečním slavnostním zakončení se festival přesune do dalších třinácti měst.