Karel Kuklík niternost krajiny zakuklil do fotografií

Příroda a krajina jsou hlavními tématy snímků Karla Kuklíka. Významný představitel české fotografie konce padesátých až sedmdesátých let teď vede Fotografický dialog s krajinou i v Galerii hlavního města Prahy. Výstava připomíná jeho osmdesáté narozeniny.

Karel Kuklík začal v polovině padesátých let. Před objektivem měl krajinu města, dvory a dvorky, omšelé budovy, poničené sochy, hřbitovy i náhrobky. Přitahovalo ho téma krásy i času. Ovlivněn byl abstrakcí i surrealismem.

Cestu k fotografii přitom neměl přímou - vyučil se automechanikem, svůj sen ale nevzdal. „Fotografie vznikaly nejprve z jeho pohledu fotografa amatéra. Vyučení a doplnění odborného vzdělání přišlo až později, někdy v roce 1964, pak už fungoval jako fotograf na volné noze,“ doplnila kurátorka výstavy Pavlína Vogelová.

Karel Kuklík vede Fotografický dialog s krajinou (zdroj: ČT24)

Krajina se podle kurátorky stala pro Karla Kuklíka osobním manifestem. Celoživotně fotil hlavně přírodu na Šumavě a na Třeboňsku. Do snímků otiskoval nejniternější obrazy krajiny - detail vrásnění kamene, stébla trávy nebo odlesk vodní hladiny.

Fotografoval ale i umělecká díla, portréty umělců i jejich ateliéry. „Od svého dětství byl obklopen výtvarníky a tato výtvarná rovina se v jeho fotografiích naplno projevila,“ podotkla Vogelová.

Kuklíkovy fotografie má ve sbírkách Muzeum moderního umění v New Yorku nebo Národní knihovna v Paříži. V Galerii hlavního města Prahy povede Fotografický dialog s krajinou do poloviny května.