Zemřel herec Gorden Kaye, René ze seriálu Haló, haló!

Ve věku 75 let zemřel herec Gorden Kaye. Zprávu pro BBC potvrdil jeho bývalý agent. Proslavil se díky roli v populárním seriálu BBC Haló, haló! Příhody malého francouzského kavárníka Reného Artoise bavily Brity více než deset let. Seriál vysílala také Česká televize.

Gorden Fitzgerald Kaye se narodil 7. dubna 1941 v Huddersfieldu v severní Anglii. Účinkoval v menších seriálových rolích, než se proslavil díky seriálu Coronation Street. Skutečný průlom však znamenala role kavárníka Reného v komediálním seriálu BBC Haló, haló.

„Haló, haló, tady lelek, jak mě slyšíte? Přepínám!“ Toto heslo po více než deset let rozsvěcovalo televizní obrazovky po celé Británii, aby do domácností milionů Angličanů vpustily postavy zalidňující jeden z nejúspěšnějších britských komediálních seriálů všech dob. Pilotní díl byl natočen v roce 1982 a celkový počet epizod překročil osmdesát.

Autoři seriálu si dělali legraci sami ze sebe, z Němců i z Francouzů, z hrdinství i z odboje, ze statečnosti i zbabělosti. Snad proto seriál mnohé, pro něž jsou některá témata nedotknutelná, pobouřil. Pro jiné diváky se však stal vzorem televizní zábavy. A to i prostřednictvím obrazovky České televize, na níž se od devadesátých let také objevoval.