I krátký film dokáže odhalit složitou realitu. Nejlepší je V roce opice

Nejlepší krátký film je V roce opice (zdroj: ČT24)

Pražská kina o víkendu zaplnily krátké filmy. V neděli pak festival Prague Shorts rozdal ocenění. Hlavní cenu získal indonéský třináctiminutový snímek V roce opice. Porota ocenila, že „přes svou formální jednoduchost pojednává o zásadních věcech. Film nás překvapuje přechody mezi komickými prvky a vážným pojednáním o sociální situaci, rodině i sexualitě. Jedná se o neobyčejně originální snímek.“

„Vítězný film je dobrá ukázka toho, v čem krátké filmy umí být výjimečné, nepotřebují příběh nebo velký oblouk. Tady je situace, která je strašně vtipná, ale zároveň pomáhá odhalovat poměrně komplikované souvislosti indonéské reality, mezilidských vztahů a sexuality,“ říká programový ředitel přehlídky Karel Spěšný, který byl hostem Událostí v kultuře.

Porota dále udělila dvě zvláštní uznání. První bylo uděleno francouzskému filmu Chasse Royale, druhé získal nepálský snímek Dadyaa. Diváky nejvíce zaujal bulharský film Na červenou. Do letošní mezinárodní soutěže bylo vybráno 21 filmů z 18 zemí světa, včetně České republiky.

Desítky snímků diváci sledovali v tradičních sekcích, kromě mezinárodní soutěže také v přehledovém programu aktuálních českých filmů, v sekci experimentálních filmů Labo nebo v noční show Brutal Relax Show. Do programu byly zařazeny také sekce věnované režisérským osobnostem, národním kinematografiím, významným festivalům zaměřeným na krátkometrážní tvorbu či žánrově laděné programy.

Festival krátkých filmů Praha organizuje Film Servis Festival Karlovy Vary, pořadatel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.