Poslední film Andrzeje Wajdy uvidí nejprve Poláci a pak i Oscar

Poslední film Andrzeje Wajdy v kinech (zdroj: ČT24)

Poslední snímek Andrzeje Wajdy s názvem Powidoki se začal promítat v polských kinech. Slavný režisér ho dokončil loni, krátce před smrtí. Jeho film o polském avantgardním malíři patří mezi kandidáty na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů.

Powidoki vypráví o osudu výtvarníka Władysława Strzemińského, který byl zraněn za války a poté pronásledován režimem, protože se odmítl podřídit doktríně socialistického realismu. „Původní záměr byl natočit film o velmi zvláštním manželství Strzemińskiho a Katarzyny Kobro. Nenašel jsem ale nikoho, kdo by o tom napsal dobrý scénář. Podle mě by se na to hodil Dostojevskij,“ uvedl ke vzniku filmu Wajda.

Snímky o rodném Polsku a duši jeho lidí dovedl zaujmout už od konce 50. let. I snímek Powidoki je dalším z příběhů o tom, zda člověk může obstát zároveň před sebou samým i politickým režimem. Polsko film nominovalo jako svého kandidáta na Oscara.

Na prestižní sošku byl Wajda naposledy nominován před devíti lety za drama Katyň, vracející se k masakru, při němž bylo 22 tisíc polských vojáků a civilistů v roce 1940 povražděno sovětskou tajnou policií. Celkem se režisér o Oscara ucházel čtyřikrát, získal ho až v roce 2000 za celoživotní dílo.

Nyní ho americká filmová akademie může ocenit naposledy – nominace za loňský rok vyhlásí 24. ledna, vítěze jednotlivých kategorií pak o měsíc později.