Česká televize uvádí ruskou okupaci Norska podle Jo Nesbøa

Česká televize odvysílá severský seriál, který vypráví fiktivní politické drama, v němž Rusko obsadí Norsko poté, co tamní ekologičtí aktivisté prosadí konec těžby ropy. Dosud nejnákladnější norsko-švédský televizní projekt podle námětu spisovatele Jo Nesbøa v době světové premiéry rozhněval ruskou diplomacii. Čeští diváci uvidí dva díly za sebou vždy v sobotu večer. První díl poběží od 22:05 na Dvojce.

Zápletka seriálu Okupace začíná, když  nová norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii.

Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér.

Upoutávka Okupace

Desetidílný norsko-švédský politický thriller vznikl podle námětu spisovatele Jo Nesbøa, jenž se také podílel na scénáři. Nesbø se celosvětově proslavil díky sérii detektivních příběhů, ve kterých vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole.

Televizní seriál tvoří umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní.

V době své premiéry (2015) seriál Okupace rozhněval ruskou diplomacii. Ruské velvyslanectví v Oslu tehdy označilo vznik televizního díla za politováníhodnou událost. „Přestože autoři seriálu zdůrazňují, že námět je zcela vymyšlený a nemá žádný základ v realitě, mluví se v tomto filmu o skutečných zemích. A Rusku zde bohužel připadá role agresora,“ postěžovalo si ruské velvyslanectví v Norsku.