Návrat do normalizace není retro, spíš vězení, ukáže Svět pod hlavou

Trailer: Svět pod hlavou (zdroj: ČT24)

Kdo by si někdy nechtěl zkusit cestovat časem? Policistovi Filipu Marvanovi se taková příležitost poštěstí, i když o ni vůbec nestál. Po autonehodě, k níž dojde v současnosti, se probudí v osmdesátých letech v severočeském městě, kde se stane součástí týmu okresní kriminálky. A potká se se svým budoucím otcem. Desetidílná série Svět pod hlavou podle tvůrců ale není žádné nostalgické retro, spíše bezútěšným příběhem. První díl odvysílá ČT1 v pondělí 2. ledna od 20:00.

Minisérie je inspirovaná seriálem BBC Life on Mars, v němž se manchesterský kriminalista ocitne na začátku 70. let. Stejně jako britský originál i česká verze si vypůjčila název z dobové písně. Life on Mars je skladbou Davida Bowieho, Svět pod hlavou jsou slova z písně Ve stínu kapradiny nazpívané Janou Kratochvílovou.

Žádný retroplakát

Seriál vznikl pod dohledem producentů seriálu Případy 1. oddělení a filmu Pouta, temném příběhu o estébákovi z 80. let. „Severní Čechy za pozdní normalizace nejsou časem, kam by se někdo z nás chtěl nostalgicky vracet. Je to spíš vězení, ze kterého hlavní hrdina hledá východ. Svět pod hlavou nabízí spletitou kriminální křížovku jak v rovině dobových zločinů, tak v rovině pátrání po kořenech rodinné tragédie,“ přiblížil příběh kreativní producent Michal Reitler.

Svět pod hlavou z doby socialismu (zdroj: ČT24)

Podle Marka Najbrta, který se o režii podělil s Radimem Špačkem, není seriálová novinka klasickou kriminálkou, vyšetřování případů tvoří pozadí pro „metafyzický příběh“. „Osmdesátky nevykreslujeme nostalgicky jako retroplakáty, jsou zahaleny fízly, nebezpečím, udavačstvím a, dá se říct, nudou a prázdnotou,“ doplnil představitel hlavního hrdiny Filipa Václav Neužil. „Jsem rád, že v tom nežiju. Jako pro herce je ta doba pro mě ale lákavá, protože takové okolnosti mi pomůžou roli hrát,“ přiznal.

Parťák Trojan, nepřítel Budař

Jeho postava se ocitne v úplně jiném politickém režimu a práce u policie ho staví před mnohá morální rozhodnutí. Samozřejmě i ostatní postavy jsou s režimem konfrontovány, ať už se s ním vezou, anebo se proti němu naopak staví, jako například Filipův táta (Kryštof Hádek).

„Mým nadřízeným je major Špalek, kterého hraje Václav Kopta. Mého takového hloupějšího kolegu hraje Tomáš Jeřábek, mého úhlavního nepřítele hraje Honza Budař a mého sparingpartnera a kamaráda hraje Ivan Trojan. Ten a lékařka ztvárněná Judit Bárdos jsou taková světlá místa v tom marasmu,“ doplnil své další kolegy Václav Neužil.