Bílkova vila na Hradčanech otevřela čítárnu odborné literatury

V archivu čítárny je k dispozici pestrá škála titulů (zdroj: ČT24)

Secesní Bílkova vila v Praze na Hradčanech se otevírá čtenářům. Galerie hlavního města Prahy tam otevřela čítárnu odborné literatury. Studentům, učitelům i široké veřejnosti nabízí téměř šest tisíc časopisů, katalogů i odborných sborníků.

Bílkova vila je prostorem přístupným pro veřejnost. Žil zde a tvořil významný český umělec František Bílek. Zároveň je jedním ze sedmi objektů Galerie hlavního města Prahy. Stálá expozice se teď nově rozšířila o další prostory.

V suterénu vily najdou návštěvníci například unikátní soubor všech katalogů k výstavám, které galerie hlavního města uspořádala v posledních dvou dekádách.

V archivu čítárny je k dispozici navíc rozsáhlá sbírka uměleckých časopisů. Ty galerie odebírala od roku 1985 a velká část z nich už nevychází.

Vybrané časopisy si ale zájemci musí nejdřív objednat na webových stránkách galerie. Nacházejí se totiž v depozitáři na Starém Městě. Společně s dalšími tituly, které se už do suterénu vily nevešly.

„Doporučujeme návštěvníkům objednat si knihu minimálně 48 hodin předem, aby jim to naše knihovnice mohla připravit a zjistit dostupnost,“ upřesnila Lucie Haškovcová z Galerie hlavního města Prahy.