Pavlu Coufalíkovi orientační systém na design nechybí. Vyhrál Národní studentskou cenu

Publikace o denimu, zoologických zahradách, posedlostí plastovou židlí či sexuální výchově, ovšem i plakáty o prezidentech nebo třeba mobilní aplikace pro schizofreniky jsou mezi projekty oceněnými Národní cenou za studentský design. Vítězem letošního ročníku se ale stala diplomová práce studenta UMPRUM Pavla Coufalíka.

Porota nejvyšší cenou v soutěži budoucích designérů ohodnotila jeho Orientační systémy v československé socialistické architektuře. Coufalík je prvním laureátem v historii soutěže, který hlavní cenu získal již podruhé. Poprvé se tak stalo v roce 2013, tehdy ji ještě jako student Fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity obdržel za autorskou knihu Zlín, jež si poté připsala i další oborová ocenění.

Pavel Coufalík s publikací, za níž získal Národní cenu za studentský design
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Soutěž se letos věnovala vizuální komunikaci, soutěžilo se tedy s plakáty, knihami, vizuálními styly, typografií, navigačními systémy, užitou grafikou i digitálními médii. Coufalíkova publikace přehledně představuje orientační značky, loga a nejrůznější grafické ukazatele v tuzemské architektuře druhé poloviny 20. století. Reprodukce značek doprovázejí fotografie i plánky veřejných budov, třeba obchodních domů, včetně staveb již zaniklých, a ukazuje také dobové interiéry dopravních staveb. 

Vítězná práce získala i Cenu ředitelky Uměleckoprůmyslového muzea, která zaručuje „odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek za přiměřenou cenu“. 

Udělovány byly i ceny za dobrý a excelentní studentský design nebo cena veřejnosti. Oceněné práce přibližuje fotogalerie:

Své ceny předali také novináři, Asociace užité grafiky a grafického designu nebo děkan Fakulty designu a umění při Západočeské univerzitě. Do letošního ročníku se přihlásilo 120 autorů z deseti vysokých škol včetně tří zahraničních a 11 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

Vítězné práce budou vystaveny v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství do 28. listopadu.