Barokní Strom života se vrátil na Jindřichohradecko

Strom života - jedno z nejpozoruhodnější děl českého barokního řezbářství - měla patnáct let ve svých sbírkách Národní galerie v Praze. Od poloviny listopadu bude dílo k viděné v Jindřichově Hradci. Dřevořezba původně zdobila zrušený klášter paulánů u Nové Bystřice.

Klášter dnes připomíná už jen kostel zasvěcený Nejsvětější trojici. Tu zachycuje i dřevěný dvoumetrový Strom života. Vzácná dřevořezba tu byla uložena po dlouhá desetiletí, poutníci věřili v její zázračné účinky. „Například ulamovali částečky dřeva a dávali si je do bolavých zubů. Věřili tomu, že je tak přestanou bolet,“ prozradil průvodce kostelem Nejsvětější trojice Antonín Havlíček.

Na přelomu tisíciletí si dílo od církve zapůjčila Národní galerie, která je nechala zrestaurovat. Nyní se dílo vrátilo do regionu, do expozice sakrálního umění v Muzeu Jindřichohradecka. Lidé ji najdou v minoritském klášteře, v jehož křížové chodbě jedna z maleb z konce 15. století je také vyobrazením Stromu života, který je ale zpodobněním rodokmenu Ježíše Krista.

Strom života se vrátil na Jindřichohradecko (zdroj: ČT24)

Muzeum odhaduje, že dřevořezba zde zůstane vystavena pět až deset let. „V klášteře u Nové Bystřice nejsou v současné době podmínky přizpůsobeny tomu, aby tam taková významná věc byla instalována,“ vysvětlil muzejní historik umění Jakub Valášek.  

V kostele Nejsvětější trojice ale návštěvníci najdou i jiné vzácnosti - například jen obtížně by se hledal větší dřevěný oltář, než je v bystřickém svatostánku.