Soutěž eskamotérů by Méliès nevyhrál. Jeho ztracený film není jen iluze

Po desítkách let se znovu na filmovém plátně objeví sto dvanáct let starý snímek průkopníka kinematografie Georgese Mélièse. Jeho Soutěž eskamotérů byla považována za ztracenou, nedávno ji ale identifikovali v Národním filmovém archivu. Na filmovém kotouči, který archiv dostal darem od soukromého sběratele, se skrývaly ještě další dva snímky. Všechny promítne pražské kino Ponrepo v úterý 25. října.

Darovaný kotouč obsahoval tři spojené filmy, pravděpodobně se tak kolem roku 1910 promítaly v některém z putovních kin. V nejvzácnějším z nich – Soutěži eskamotérů – se dva kouzelníci před kamerou předhánějí, kdo předvede nejlepší trik. Oba je hraje autor tohoto snímku Georges Méliès.

Určit, že dílo skutečně pochází z jeho ateliéru, pomohl sám tvůrce. Už v počátcích kinematografie totiž jeho společnost Star Film bojovala s pirátstvím. „Proto dával doprostřed obrazu copyright, podle něhož se dá hned poznat, že je to Mélièsův film,“ upřesnila restaurátorka NFA Jeanne Pommeau.

„Film měl původní délku 60 metrů, dochovalo se 40 metrů. My jsme měli to štěstí, že materiál, který jsme dostali, byla kopie vyrobená z originálního Mélièsova negativu. V roce 1904,“ uvedl k objevu ředitel NFA Michal Bregant.

Zamilovaný a ponožka

K Mélièsově snímku, který byl považován za ztracený, byly připojeny ještě další dva, jejichž autorem průkopník kinematografie už není. Druhý snímek na kotouči byl identifikován jako film La Chaussette (Ponožka) z roku 1905 a třetím zřejmě také neznámý film Amoureux de Madame (Zamilovaný do paní domu) z roku 1909.

NFA našel ztracený film Georgese Mélièse (zdroj: ČT24)

Pohyblivé obrázky učarovaly Mélièsovi už při zrození kinematografu. Sám pak nový umělecký obor rozšířil o filmové žánry – například v prvním sci-fi vystřelil člověka na Měsíc. Mezi lety 1896 až 1913 natočil více než 500 snímků, dochovalo se jich zhruba 200. Národní filmový archiv jich dosud měl jednadvacet. O uvedení toho posledního, Soutěže eskamotérů, má zájem několik světových festivalů.