Brněnská šestnáctka posiluje umění

Brněnská šestnáctka posiluje umění (zdroj: ČT24)

Přehled o různých tvářích současného krátkého filmu v Česku i ve světě čerpají návštěvníci festivalu Brněnská šestnáctka, který probíhá v Brně. Do soutěžní sekce 57. ročníku renomované přehlídky se dostalo 39 snímků od amatérů, studentů filmových škol i nezávislých tvůrců z Evropy, Ameriky či Asie. Letošní ročník provází motto Umění posiluje.

Festival Brněnská šestnáctka již ve středu zahájil slavný americký spisovatel Chuck Palahniuk, který se minulý týden účastnil pražského Festivalu spisovatelů. Autor kultovní knihy Klub rváčů plnému sálu nadšených fanoušků přečetl svou novou povídku s názvem Románek.

Za Česko straší Lesapán

Pak už odstartovala samotná soutěžní přehlídka. Letos se do soutěže přihlásilo více než šest stovek filmů z celého světa. Do soutěže bylo komisí vybráno 39 snímků z 22 zemí. Největší zastoupení má tradičně Polsko a trochu nečekaně Írán. Soutěží také filmy z Izraele, Číny, Německa, Indonésie, USA a dalších zemí. Českou republiku zastupuje studentský horor Lesapán režiséra Pavla Soukupa.

Zastoupeny jsou filmy animované nebo experimentální. „Diváci se můžou podívat na filmy hrané, animované, na filmy, které jsou spíše žánrové, třeba komedie nebo horory, ale promítáme také experimentální filmy, které spadají spíš do kategorie videoartu,“ popisuje širokou nabídku umělecká ředitelka festivalu Marika Kupková.

Právě na rozmanitost přehlídky organizátoři sází. Slavnostní zakončení s vyhlášením vítězů přehlídky se koná v sobotu od osmi hodin večer. O nejlepším filmu rozhodne mezinárodní porota vedená izraelským filmařem a badatelem Anerem Premingerem.