Zemřel Andrzej Wajda, režisér polské historie a svědomí

Ve věku 90 let zemřel filmový režisér Andrzej Wajda, jeden z nejvýznamnějších představitelů polské filmové školy. Proslavil ho těsně poválečný snímek Popel a démant, z pozdější kinematografie vzbudil diskuse jeho snímek o katyňském masakru. Jeho posledním výraznějším počinem byl životopisný film o Lechu Walesovi, který ČT art odvysílá 11. října ve 21:05. Za celoživotní dílo získal Wajda v roce 2000 Oscara.

Andrzej Wajda sice původně vystudoval malířství, poté ale přešel k režii a za kamerou stál od 50. let až téměř do posledních chvil svého života. Náměty čerpal především z polské historie a zajímalo ho, jak člověk v dějinné mašinérii obstojí.

V jeho filmech se odráží několik generací Poláků a Evropanů. Byl posledním polským romantikem. Taková čestnost a poctivost v pohledu na dějiny, na jejich složitost, to je vzácné.
Agnieszka Hollandová
režisérka

Jeho snímky byly často nepohodlné komunistickému režimu, k takovým patřil například Člověk z mramoru a jeho volné pokračování Člověk ze železa. Uznání získaly jeho historické fresky Danton a Pan Tadeáš.

Diskusi vzbudilo drama Katyň, za nějž byl Wajda nominován na Oscara. Zpracoval v něm jednu z nejtemnějších událostí polských dějin: masakr tisíců polských vojáků i civilistů, kterého se dopustila sovětská tajná policie v roce 1940. Jednou z obětí byl i režisérův otec.

Walesa: člověk naděje (2013, režie: Andrzej Wajda)
Zdroj: ČT24/Artcam

Čeští diváci měli naposledy možnost vidět z jeho tvorby životopisný snímek Walesa: Člověk naděje. Vyprávěl životní příběh prvního polského demokratického prezidenta a ikony boje proti komunistické totalitě.

Ještě před několika týdny na filmovém festivalu v Gdyni mluvil o natáčení dalšího filmu. Jeho posledním snímkem tak zůstane film Powidoki, který Polsko nominovalo na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů.

Andrzej Wajda zemřel v neděli večer v Krakově, kde byl hospitalizován před několika dny. Podlehl dýchacím potížím.