Filmová upoutávka týdne: Natalie Portmanová truchlí nad smrtí JFK

Životopisný snímek Jackie představí oscarovou herečku Natalie Portmanovou v roli první dámy a manželky Johna F. Kennedyho. Snímek přitom bude sledovat především časové období po známém atentátu v roce 1963, během nějž byl americký prezident zastřelen při průjezdu Dallasem. Ambiciózní drama z amerických dějin natočil chilský tvůrce Pablo Larraín.

Film Jackie, v jehož centru se nachází Jacqueline Kennedyová Onassisová jako ovdovělá první dáma, si odbyl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, čímž dal jasně najevo své ambice, které potvrdily pochvalné recenze. O pár dnů později se film předvedl i na další významné přehlídce v Torontu. Portál Rotten Tomatoes, jenž shrnuje zveřejňované recenze, eviduje nyní 95 procent těch pochvalných.

Dílo tak má ambice usilovat o různá ocenění, kritici zmiňují, že právě Natalie Portmanová podává v titulní úloze silný výkon, někteří hovoří o tom, že jí film dává příležitost pro nejlepší výkon její kariéry. Herečka s izraelskými kořeny si už přitom jednou došla pro Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Zajistilo jí ho účinkování ve filmu Darrena Aronofského Černá labuť.

Od Pinocheta ke Kennedyové

Jméno tvůrce, jenž jí pomohl k Oscarovi, ale zaznívá i v případě Jackie. Aronofsky však není režisérem, jenom jedním z producentů, byť často cizí věci neprodukuje. Pozornost tak budí jméno režiséra, kterým je Pablo Larraín, chilský tvůrce, jenž letos uvádí ještě jeden biografický film, a to o chilském básníkovi Pablovi Nerudovi.

Pablo Larraín a Natalie Portmanová na festivalu v Benátkách
Zdroj: Reuters/ Alessandro Bianchi/Reuters

Přestože Larraín není vysloveně zatížený na příběhy podle skutečné události, jeden takový mu zajistil velké uznání kritiky. S filmem No totiž před třemi lety bojoval i o cizojazyčného Oscara. Sledoval v něm úsilí marketingové skupiny, která chtěla lidi přimět, aby v referendu odmítli setrvání Augusta Pinocheta v pozici prezidenta . O historické úloze Pinocheta svědčí, že chilský parlament letos schválil dokument, v němž ho označil za „nejnásilnějšího a nejzločinnějšího vládce v historii Chile“.

Pablo Larraín natočil snímek No odvážně v technickém formátu, který evokuje starou VHS kazetu, včetně poměru stran 4:3. Byť v případě Jackie tak experimentální nebude, upoutávka ukazuje, že se bude snažit zachytit atmosféru šedesátých let a občas předvede i téměř malickovsky éterický záběr.