Letící Bank a zadrátovaná Evropa. Začala výstava World Press Photo

V pražském Karolinu začala tradiční výstava nejlepších žurnalistických snímků World Press Photo. Zahájení výstavy se zúčastnil držitel Ceny Prahy Christian Walgram z Rakouska. Záběr českého lyžaře Ondřeje Banka z mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku mu přinesl vítězství v kategorii Sport. Hlavním tématem ročníku se stala uprchlická krize.

Výstava World Press Photo, která reflektuje nejvýznamnější světové události roku 2015, bude otevřena do začátku října denně vždy od 10 do 19 hodin. Expozice, podobně jako přehlídka českých fotožurnalistů, patří k nejvíce navštěvovaným výstavám v Česku.

Letošní ročník světové výstavy ukazuje 147 vítězných fotografií oceněných mezinárodní porotou vedenou obrazovým ředitelem francouzské tiskové agentury AFP Francisem Kohnem. Také letos je součástí výstavy výběr z fotografií vítěze Ceny Prahy, kterým se stal Christian Walgram.

Celému ročníku World Press Photo obecně dominovalo téma uprchlické krize. Držitelem ocenění Snímek roku, tedy hlavní ceny soutěže, je australský fotograf Warren Richardson za snímek ze srbsko-maďarské hranice, který pořídil 28. srpna loňského roku. Zachycuje otce, který skrze žiletkové dráty podává jinému muži malé dítě.

„Snímek má obrovskou sílu díky své jednoduchosti a díky symbolice v podobě ostnatého drátu. Vystihuje všechno, co se děje s uprchlíky v Evropě,“ uvedl předseda poroty Kohn.

Události, komentáře: Začala výstava World Press Photo (zdroj: ČT24)

Každým rokem je o soutěž World Press Photo ze strany profesionálních novinářů obrovský zájem. V roce 2016 se do soutěže přihlásilo celkem 5775 fotografů ze 128 zemí. Porotě předložili přes 82 tisíc snímků. Mezinárodní porota ocenila v osmi kategoriích 41 autorů z 21 zemí. Výstavu do konce roku uvidí návštěvníci ve více než stovce měst 45 zemí.

„Něco se pokazilo“

V letošním ročníku neuspěl žádný český autor. Česká republika se však dočkala zastoupení alespoň na fotografii. Cenu Prahy a zároveň vítězství v kategorii Sport získal Christian Walgram za fotku lyžaře Ondřeje Banka, který nebezpečně upadl během mistrovství světa ve sjezdu.

„Když Ondřej Bank přijel k tomu skoku, očekával jsem, že bude v úplně jiné pozici. V tu chvíli mi došlo, že se něco pokazilo, a najednou vidím, jak práší sníh, ujíždí lyže a Bank letí. Takže jsem měl spíš štěstí, že jsem byl ve správnou dobu na tom správném místě,“ říká fotograf Walgram, který byl hostem pořadu Události, komentáře.