Zloději zelených koní chtějí svobodu

Herci a tvůrci o Zlodějích zelených koní (zdroj: ČT24)

Klukovské dobrodružství je přípustné, ale co když chce muž zůstat dobrodruhem napořád? Příběhy českých „vltavínokopů“ vypráví režisér Dan Wlodarczyk ve filmu Zloději zelených koní. Natočil jej podle stejnojmenné knihy Jiřího Hájíčka.

Hájíček žije v jižních Čechách, oblasti, které je nalezištěm vltavínů. K románu ho inspirovaly historky z prostředí kopáčů těchto polodrahokamů, mezi nimiž se sám v mládí pohyboval.

Jeho příběh se odehrává na přelomu osmdesátých a devadesátých let, filmoví tvůrci děj posunuli víc do současnosti, protiklady mezi svobodou a konzumní společností, mezi touhou po dobrodružství a touhou po penězích ale zůstaly.

Hlavními hrdiny jsou zběhlý student geologie Pavel (Marek Adamczyk) a nezaměstnaný zemědělec Kačmar (Pavel Liška). Každý z nich má své důvody, proč se pohybuje na hranici zákona, když se stane kopáčem vltavínů. Pro ty Pavlovy má jeho manželka (Jenovéfa Boková) čím dál tím menší pochopení.

„Kniha je spíš lyrická balada, která s lehkostí přeskakuje celé životní etapy. My jsme potřebovali komornější dramatický příběh, takže ta práce byla v destilaci děje,“ prozradil čtenářům Hájíčkova románu Wlodarczyk, že film se víc posunul k dobrodružnému příběhu, v němž nechybí drama. „Je to trochu western, přesněji eastern, film z východního bloku s prvky dobrodružství,“ dodal. 

Do kin se Zloději zelených koní, kteří vznikli s přispěním České televize, dostanou 8. září.