Filmová upoutávka týdne: Blair Witch se pokusí vyděsit novou generaci

Záhada Blair Witch v roce 1999 vyděsila hororové fanoušky a stala se kultem. Teď parta lidí bude znovu pokoušet štěstí, když vstoupí na území, které se už stalo osudné pro celou řadu lidí. Není to ale jediný z kultovních hororů, které hlásí návrat do kin. Pokračování se dočká i Kruh.

Teprve měsíc se ví, že diváky v kinech bude zkoušet vyděsit novodobá verze Záhady Blair Witch. Až na červencovém Comic-Conu studio Lionsgate odhalilo, že název The Woods byl pro film jen zástěrkou a že ve skutečnosti se jedná o další pokračování úspěšného hororu, který před sedmnácti lety spustil trend „found footage“ hororů, tedy filmů, které předstírají, že jde o nalezenou nahrávku, kterou pořídili protagonisté filmu.

Od té doby byla formule zkopírována tolikrát, že pomalu ztratila svůj šarm. Pozoruhodné přitom je, že Záhada Blair Witch se hned rok po svém uvedení dočkala pokračování, které přitom na tuto zvláštní formu rezignovalo. Propad dvojky sérii ukončil, byť další a další tvůrci se o fenomén „Blair Witch“ zajímali.

Režisér Adam Wingard se nyní předvede s právoplatným nástupem, který bude děsit novou generaci. Třiatřicetiletého filmaře mohl původní projekt Blair Witch tehdy také ovlivnit. Je totiž jedním z režisérů a scenáristů podobných povídkových filmů V/H/S a formě found footage zůstává nový Blair Witch věrný, jak ukazuje aktuální upoutávka. Zůstává ale dost tajemná na to, aby neprozradila příliš z hororových momentů, a funguje spíš jako upozornění a lákadlo. Symptomatická je ale horší obrazová kvalita, která odkazuje ke svým kořenům. Jestli se prvnímu filmu vyrovná i kvalitativně, ukáží až recenze.

Kupa pokračování

Záhada Blair Witch není jediný horor, který se nyní dočkal pokračování. První a druhý Kruh, který vycházel z japonské předlohy, teď doplní třetí s názvem Kruhy (Rings).