Hřebejk zahradníkem. Novou trilogii vypěstoval z Pelíšků

Režisér Jan Hřebejk nechal nahlédnout do svého Zahradnictví. Nová filmová trilogie časově předbíhá divácky oblíbené Pelíšky a vrací se do čtyřicátých a padesátých let minulého století. Koproducentem série s Annou Geislerovou nebo Ondřejem Sokolem je Česká televize.

Rodinná sága je příběhem rozvětvené rodiny. „Pro mě je nejzajímavější, jak se postavy potkávají s dějinami ve zlomových okamžicích – za okupace v roce 1938, na konci války, při příchodu komunistů,“ říká o trilogii Hřebejk. 

V těchto dnech natáčí scénu z poloviny čtyřicátých let, kdy rodinu svede dohromady pohřeb. „Honza má tendenci, aby film nebyl jen hořkotrpký, prokládá ho humorem,“ prozradil jeden z herců David Novotný.

Zpátky do Pelíšků

Nejen tragikomickým žánrem navazuje Hřebejk na úspěšné Pelíšky. V Zahradnictví se vrací k příběhu odbojáře, kterého v dřívějším snímku ztvárnil Jiří Kodet. K postavě bývalého leteckého radiotelegrafisty Jindřicha inspiroval scenáristu Petra Jarchovského už v Pelíšcích vlastní děda. Teď ho – o dvacet let mladšího – hraje Martin Finger, jeho ženu Anna Geislerová.

„Mám tu dobu ráda. Je plná dramatických událostí, které se dotkly každého, a také je to doba slušivá, lidé v ní se mi zdáli přímočařejší, černobílejší a lépe oblečení,“ domnívá se Geislerová. Diváci se seznámí i s jejími sestrami: Gabrielou Míčovou a Klárou Melíškovou.

Jan Hřebejk natáčí Zahradnictví (zdroj: ČT24)

Výpravnou trilogii natáčí filmaři od poloviny června v Praze nebo v Jaroměři, filmový skleník a exteriéry zahradnictví našli ve středočeských Veltrusech. Dotočen by měl být jeden z největších českých filmových projektů letos v prosinci. Premiéra všech tří filmů je plánována na příští rok.