Matt Damon boří Velkou čínskou zeď. Kvůli nestvůrám

Matt Damon boří Velkou čínskou zeď (zdroj: ČT24)

Matt Damon vyrazil na Velkou čínskou zeď bojovat s netvory. Nejdražší čínský snímek v historii natočil čtyřiašedesátiletý režisér Čang I-mou, jehož jméno je spojené se spektákly Hrdina nebo Klan létajících dýk. Mysteriózní drama je vůbec první spoluprací čínského filmaře s Hollywoodem. Do (českých) kin se dostane v únoru příštího roku.

Děj filmu je zasazen do 15. století. Vojáci hledají střelný prach a bezděčně přijdou na tajemství Velké čínské zdi: bránila nejen před nájezdy Mongolů, ale taky před mytickými stvůrami. „Diváci budou příjemně překvapeni, až zjistí, co zeď dokáže,“ slibuje hlavní hrdina Matt Damon.  

Režisér Čang I-mou Velkou čínskou zeď taky boří - a to se Spojenými státy. Čínská cenzura zakazuje promítat hollywoodské filmy,  americká studia proto vyrábí trháky s tamními investory. „Mohl by to být začátek mezinárodní spolupráce. To je také jeden z důvodů, proč tento film točím,“ uvedl tvůrce.

Čang I-mou je průkopníkem od začátku tvorby. Za svůj třetí film, drsné rodinné drama z čínské vesnice Ju Dou, získal nominaci na Oscara - jako první režisér v historii čínské kinematografie.