MeetFactory vypráví o dospělosti, kterou přivedla smrt

Reportáž: Co by řekl Bůh, poví MeetFactory (zdroj: ČT24)

V pražské MeetFactory se v premiéře představuje letní inscenace Bůh by řekl: Bože vy jste divný. Představení kombinující divadelní prvky s hraným filmem nabízí pohled na život tří sourozenců vystavených nárazu dospělosti poté, co jim zemřou rodiče.

„Jejich život probíhá tak, že neustále hrajou hry, které jim slouží k tomu, aby zapomněli na to, co se stalo. Ve fragmentech se s tím snaží humorně vypořádat,“ uvádí režisér divadelního představení Aleš Čermák, který do sourozeneckých rolí obsadil Aleše Bílíka, Matěje Nechvátala a Lídu Němečkovou.

Právě Němečková propojuje obě polohy představení, když vystupuje jak v představení, tak ve filmových sekvencích, které režírovala Viktorie Čermáková. Ta ke směřování inscenace dodává: „Nemáme žádné jiné rituály přechodu než maturitu, a zdá se mi, že nám něco chybí. Že jsme vrženi do té dospělosti poměrně surovým způsobem.“

Letošní představení je už třetím letním projektem smíchovské MeetFactory, po Autoatlasu Ukrajiny a loňské rozmarné tragédii s názvem O něco horší než Romeo.