Léto zní jako saxofon. Začíná Bohemia Jazz Fest

Před Staroměstskou radnicí zazní tóny saxofonu a Českem se ponesou až do 19. července. V sedmi českých městech včetně Prahy totiž začíná jedenáctý ročník open-air festivalu Bohemia Jazz Fest, který na pětadvaceti koncertech nabídne vystoupení mladých talentů i legend žánrů včele s americkým saxofonistou Charlesem Lloydem.

Bohemia Jazz Fest založil v roce 2005 jazzový kytarista Rudy Linka, když chtěl představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice, a dodnes zůstává ředitel festivalu.

„Jedna z hlavních myšlenek je ta, že náměstí v Čechách jsou krásná a moc se toho na nich neděje. V Praze se na náměstí dělají mýdlové bubliny. Chtěl začít s něčím, co bude odpovídat kvalitě architektury,“ říká.

Před šesti lety se už na česká a moravská náměstí podařilo přilákat více než sedmdesát tisíc jazzových fanoušků a přestože letos museli organizátoři kvůli nedostatku peněz zúžit záběr (zatímco loni znělo piano a saxofony v devíti městech, letos jich je o dvě méně), slouží podle Linky festival i k propagaci tuzemských jazzových muzikantů.

„Pro české jazzové muzikanty není snadné se dostat z naší krásné kotliny někam jinam a chybí zde jazzové pódium, které by je dalo do světového orbitu,“ dodává.

Hlavní hvězdou Charles Lloyd

Sérii jazzových koncertů pod širým nebem v pondělí otevírá Praha, když Staroměstské náměstí vpodvečer rozezvučí hlas Miriam Bayle, zpěvačky původně z Liptovského Mikuláše a jedné z předních interpretek současné české jazzové scény. Večer ji na pódiu v centru metropole vystřídá také hlavní hvězda festivalu, americká formace Charles Lloyd New Quartet.

Osmasedmdesátiletý saxofonista a memphiský rodák Lloyd se na jazzové scéně pohybuje už od konce padesátých let a během kariéry spolupracoval například s Herbiem Hancockem, Keithem Jarettem, Beach Boys nebo Doors.

Sám vydal čtyřiadvacet alb, v šedesátých letech se stal jedním z prvních jazzových umělců, kteří prodali přes milion hudebních nosičů a jako vůbec první americký jazzman koncertoval (v roce 1967) v Sovětském svazu na pozvání Rusů a nikoliv v rámci kulturní propagace.

Kromě Lloydova kvartetu se Praze představí také izraelští Niogi a kubánské Harold Lopez-Nussa Trio.

Kubánské rytmy pod Ještědem

Součástí zahajovacího programu bude vyhlášení soutěže o nejlepší jazzovou skladbu pro zastupované autory Ochranného svazu autorského do 35 let. Odměnou pro vítězného autora je šek na 30 000 korun a možnost vítěznou skladbu zahrát před publikem na Staroměstském náměstí.

Bohemia Jazz Fest ale nezůstává jen v metropoli, během osmi dnů zavítá do dalších šesti měst, Niogi i kubánské trio se představí i v centru Liberce a na brněnském náměstí Svobody, v Táboře vystoupí mimo jiné kapela jazzového pianisty Petra Beneše a rakouské jazz-rockové trio Edi Nulz. Plzeňské náměstí Republiky bude hostit například Krzysztofa Kobylińského, celý festival 19. července uzavře domažlické vystoupení Rakušanky Susanny Sawoffové.