Kampa vzpomíná na 7 + 1 zásadních divů českého skla

Mistři českého skla na Kampě (zdroj: ČT24)

České sklo si ve světě nadále drží prestiž a na domácí půdě tradici. Tomu však předcházela práce sklářských výtvarníků, jejichž práci oceňuje Museum Kampa v Praze. Výstavou 7 + 1 Mistři českého skla vzdává hold umělcům, kteří se ve druhé polovině 20. století výrazně zasadili o vývoj sklářského umění v Československu.

„Sklo je jako voda, která se zastavila, aby potěšila lidské oko,“ pronesl kdysi René Roubíček patřící do vystavující skupiny sklářů. Kampa prezentuje jeho kompozici sloupů pro Expo 67 v Montrealu. Kompozici umístil do vodní hladiny, sloupy se staly jedním ze symbolů československé prezentace umění na zmíněné výstavě.

Expozice probíhající až do 28. září navazuje na tu z New Yorku v roce 1983. Mecenáška Meda Mládková tehdy sklářské výtvarníky představila v Americe. Tehdy byli prezentováni Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, René Roubíček, Věra Lišková, Jiří Harcuba, Václav Cigler a Vladimír Kopecký.

7 + 1 Mistři českého skla
Zdroj: Facebook Musea Kampa

„Tuto newyorskou přehlídku mnozí pokládají za přelomový počin, který přiblížil aktuální českou sklářskou scénu americkému publiku a přispěl k jejímu fenomenálnímu úspěchu v USA. Výstava v Museu Kampa tyto umělce znovu připomene a zároveň bude poctou vloni zesnulé Miluši Roubíčkové,“ zaznívá z Kampy.