Ve Varech se střetne Hřebejkova Učitelka s Němcovým Vlkem

Festival ve Varech zveřejnil soutěžní program (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary přijal do hlavní soutěže dva české filmy. Oba vznikly v koprodukci České televize. Ve světové premiéře bude uveden autobiografický Vlk z Královských Vinohrad zesnulého režiséra a scenáristy Jana Němce a drama z 80. let Učitelka, která je dalším titulem z autorské dílny Jan Hřebejk – Petr Jarchovský.

Učitelku označil programový ředitel festivalu Karel Och za studii patologické manipulativnosti mající univerzální platnost. Snímek vznikl ve slovensko-české koprodukci. Vypráví o zdánlivě empatické a laskavé učitelce (Zuzana Mauréry), která prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiče za účelem osobního obohacení. Většina rodičů jí podléhá, najdou se ale tři rodiny, které se kantorce rozhodnou vzepřít. V dalších rolích se objeví Csongor Kassai, Peter Bebjak nebo Ondřej Malý.

„Je návratem k našim prvním filmům – Pupendu, Pelíškům, Musíme si pomáhat. Tedy retrofilm, odehrává se začátkem 80. let. Takových 12 rozhněvaných mužů na třídní schůzce,“ uvedl k filmu Hřebejk.

Druhým českým zástupcem v hlavní soutěži bude Vlk z Královských Vinohrad. Režisér Jan Němec se premiéry nedožil – zemřel v březnu tohoto roku. Ve scénáři vycházel ze své knihy Nepodávej ruku číšníkovi a ze svých životních příběhů od 60. let do současnosti.  

„Film má v názvu Vlka, tvora divokého, lstivého, neovladatelného. Vlk v rouše beránčím a naopak. Uvidíte místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archivy pravé i falzifikáty. To, co bude ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafouknul,“ představil snímek Jan Němec.

Vlk z Královských Vinohrad (2016, režie: Jan Němec)
Zdroj: MasterFilm

Jako lokalita pro natáčení mu posloužil loni i festival v Karlových Varech a také v Cannes. Karel Och Němcův film označil za posmutnělou komedii, nesentimentální ohlédnutí, nonšalantní vyrovnávání si účtů v punkovém hávu.  

Přijedou i Polednice a Příbuzní

České tituly se dostaly i do dalších soutěžních sekcí. V programu Na východ od Západu soutěží Polednice – psychologické drama s prvky hororu a Annou Geislerovou v hlavní roli je debutem Jiřího Sádka (přečtěte si na film recenzi).

Tři světové premiéry čekají na české dokumenty v soutěži dokumentů. Promítnut zde bude Normální autistický film Miroslava Janka; snímek FC Roma, sledující fotbalovou sezonu klubu okresního přeboru, složeného převážně z romských hráčů (režie: Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová), a Příbuzní, dokument, v němž ruský režisér ukrajinského původu Vitalij Manskij analyzuje příbuzenské vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem.

Co dalšího nabídnou soutěže?

  • Italský filmař Roberto Ando v hlavní soutěži po třech letech představí filozofickou detektivku Zpovědi s Tonim Servillem v hlavní roli. Na festival se vrátí i talentovaný Rus Ivan Tverdovský s fantaskním dramatem Zoologie. Žánrově pestrou skladbu dvanácti soutěžních filmů doplní německá psychologická romance Prvotní štěstí s Martinou Gedeckovou v hlavní roli či komorní drama maďarského režiséra Szabolcse Hajdua Rodinné štěstí.
  • Deset debutů a dva druhé filmy budou uvedeny v soutěži Na východ od Západu. Zahájí ji černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na invalidní vozík, kteří vytvoří gang nájemných vrahů.
  • Mezi tuctem titulů z celého světa se v soutěži dokumentů objeví pod názvem Věž animací ozvláštněná rekonstrukce prvního medializovaného školního masakru ve Spojených státech z poloviny 60. let či snímek nazvaný Země koho?, který je palčivou zprávou o šokující úloze policie před, během a po revoluci v Egyptě před pěti lety, vznikl v koprodukci s Francií a USA.